Itt a Huawei operációs rendszere

Itt a Huawei operációs rendszere

2021. június 3. 09:59, Csütörtök
Jön az új okostelefon, viszont a HarmonyOS számos további készüléken futni fog.

Egy héttel ezelőtt mi is beharangoztuk a korábban abszolút elsőnek számító kínai gyártó saját operációs rendszerét, amelynek létrehozása az amerikai szankciók megtartása miatt volt szükséges. A saját rendezvényen több új készüléket is bemutattak, valamint jelezték, hogy mely telefonok kapják majd meg a friss szoftvert.

A hivatalos bejelentés, valamint az alább beágyazott videó a HarmonyOS főbb funkcióit és állítólagos előnyeit emeli ki – jól látható módon a szoftver van most a középpontban, míg a hardver kissé hátrébb szorult. Ez érthető húzás, hiszen időközben a szankciók révén a Xiaomi megelőzte a gyártót, és míg a korábban hozzájuk tartozó Honor ismét hozzájut a Google platformjához, addig nekik a saját szoftverrel kell megújulniuk. Azt még nem tudjuk, hogy ez mennyiben megvalósítható, viszont a bemutatón igyekeztek kiemelni a főbb előnyöket, amelyek között a kényelem szerepel az első helyen, hiszen a Harmony számos eltérő hardveren megjelenik, ezek között pedig egyszerű lesz az átjárás, legyen szó háztartási eszközökről, hordozható kütyükről, vagy akár hagyományos PC-ről, amelyen szintén egyszerűen keresgélhetünk. A megjelenés még picit odébb van, viszont az első új megoldás már szintén bemutatkozott.


Ez nem más, mint a Huawei MatePad Pro, amely 12,6 hüvelykes AMOLED-kijelzőt, az említett operációs rendszert, valamint (a Bluetooth-kiegészítők révén) akár a PC-hez hasonló élményt kínál számunkra. A Kirin 9000E chip, a WiFi 6, valamint a 10050 mAh-s akkumulátor mellett a 782 dollárnak megfelelő ár érdemel említést, a megjelenés hamarosan jön. A Huawei Watch 3 és 3 Pro már az okosórák terén vitézkedne, ugyanezen szoftverrel, 1,43 hüvelykes kijelzővel, a listán továbbá a Bluetooth, az NFC, a WiFi, valamint az LTE szerepel még, az eSIM mellett. Az előrendelés Kínában már él, az ár odaát 407 és 516 dollár. Ami az okostelefonok szegmensét illeti, itt a Huawei P50 van soron, ez viszont a szankciók miatt tovább késik, bár az a most látott kép alapján jól látszik, hogy a hátoldalon már egy négyes kameramodul helyezkedik el, a burkolat alatt viszont az eddigi Kirin chipek helyett valamilyen egyéb megoldás lesz majd jelen, hiszen azt a gyártó korábban jelezte, hogy nem erőltetik tovább a saját vonalat.

A Harmony a meglévő telefonokon is telepíthető lesz, ez fokozatosan váltja majd le az eddig használt EMUI-felületet. Az első körben a Mate 40, Mate 30 és P40 kapja meg a frissítést, ezeket a MatePad Pro kísérné. A harmadik naptári negyedévben a Mate 20, a Mate Xs, valamint a Huawei nova 8, 7 és 6 kerül sorra, hogy az év végén a V- és S-sorozat tagjai részesüljenek ebben, a P30, a Mate X, illetve a Mate 20 X típusokkal együtt. A következő évben további modellek kerülnek be ebbe a körbe, hogy végül mintegy 100 eltérő készülék kapja meg a szoftvert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások