Hiánypótlóak lehetnek a hibrid háziorvosi praxisok

Hiánypótlóak lehetnek a hibrid háziorvosi praxisok

2021. június 9. 16:34, Szerda
A következő években átalakulhat az európai ellátórendszer.

Nem csak Magyarországon van orvoshiány az alapszintű ellátásban, hanem a kontinens többi országában is. Az Avi Medical müncheni startup 28,5 millió eurót gyűjtött össze a beruházóktól és immár a harmadik hibrid háziorvosi praxisát nyitotta meg Németországban. A vállalkozás szeretne egy teljes hálózatot létrehozni és forradalmasítaná a háziorvosi rendszert.

Vlad Lata, az Avi Medical társalapítójának a fejében a koronavírus-járvány idején fogalmazódott meg az a gondolat, hogy egy erősebb digitalizálás sok embernek segíthetne. A céget Lata, Christoph Baumeister és Julian Kley tavaly alapították, s nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy teljesen újjászervezzék az európai háziorvosi ellátást.

A vállalat a hibrid üzleti modell mellett tette le a voksát, amely azt jelenti, hogy a háziorvosi praxisokat a legkorszerűbb IT-rendszerekkel szereli fel és a betegek az okostelefonjaik képernyőjén kitölthetik a kérdőíveket, valamint akár az interneten is lefoglalhatják az időpontjaikat. A kezelésekre sor kerülhet személyes találkozásokon vagy videobeszélgetések során. Az elképzelést gyorsan felkarolták a befektetők, köztük a 3VC, az Addition, a Claret Capital Partners, a Heal Capital, az ID Invest, a Picus Capital és a Vorwerk Ventures.

A társalapítók úgy gondolják, hogy a teljesen digitális modell nem lenne elég hatékony és jó. A technológiának ugyanis az orvos életét meg kell könnyítenie, nem pedig kiváltania a szakembert, hiszen a beteg és az orvos közötti személyes, közvetlen kapcsolat kulcsfontosságú. A hibrid rendszer segíthet azokban a régiókban, ahol egy ideje komoly hiány van háziorvosokból.

Robin Godenrath, a Picus Capital partnere szerint ideje volt, hogy legyen valami újítás a háziorvosi praxisok területén és végre bekössék a digitális megoldásokat a betegek egészségügyi ellátásába. Eckhardt Weber, a Heal Capital partnere hozzátette, hogy meggyőződésük, hogy a technológia újra meghatározza az egészségügyi ellátást, s egy jobb, olcsóbb és egyszerűbb betegellátást biztosíthat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások