Fizetőeszköz lett Salvadorban a bitcoin

Fizetőeszköz lett Salvadorban a bitcoin

2021. június 10. 15:19, Csütörtök
A közép-amerikai állam kongresszusa döntött a kérdésben.

Csupán néhány nappal ezelőtt jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke a Miamiban megrendezett Bitcoin 2021 Konferenciára küldött videoüzenetében, hogy a héten egy olyan törvénytervezetet terjeszt be a salvadori kongresszusnak, amely szerint a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lehet az országban. Bukele kijelentette, hogy a kriptovaluta ilyen módon való elfogadása munkahelyeket fog teremteni és több ezer embert integrál majd a formális gazdasági körforgásba.

A politikus most a Twitteren jelezte, hogy a salvadori törvényhozás elfogadta a jogszabállyal kapcsolatos előterjesztést. A 84 képviselőből 62 szavazta meg a benyújtott tervezetet. Az új törvény értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, a jövőben köteles elfogadni a kriptovalutát. Könnyítés lesz, hogy azoknak a személyeknek és a cégeknek, akik a virtuális pénzt becserélik, nem kell tőkenyereség adót fizetniük.

Az, hogy a program sikeresen elfogadásra kerülhet, már abból látszott, hogy a salvadori kongresszus pénzügyi bizottságának tagjai megszavazták az előterjesztést. Miután pedig a Nueva Ideas (Új Ötletek) nevű salvadori kormánypártnak május óta kétharmados többsége van a parlamentben, nem lehetett kérdés, hogy a döntéshozók végül elfogadják-e az elnök ötletét.

Ugyan a bitcoinnal kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is, de az amerikai dollár váltóárfolyamát a piac szabadon határozhatja meg. A törvény 90 nappal a állami közlönyben való megjelenés után léphet hatályba. Salvador 2001 óta használja az amerikai dollárt hivatalos fizetőeszközként, ezáltal nagyon komolyan függ az Amerikai Egyesült Államok jegybankjának a pénzpolitikájától. A tervezet szövegében az olvasható, hogy Salvador gazdasági növekedése szempontjából szükség volt egy olyan digitális pénz elfogadására, amelynek az értéke kizárólag a piacgazdasági követelményektől függ. Az ország 6 milliós lakosságának körülbelül 70 százaléka nem fér hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások