700 ezer GPU-t szereztek meg a bányászok

700 ezer GPU-t szereztek meg a bányászok

2021. június 17. 09:30, Csütörtök
Ez az első negyedéves forgalom egynegyedét tette ki, a hatás mindenképpen jelentős.

A kriptobányászok tevékenysége a tavalyi évben került igazán a figyelem középpontjába, ekkor ugyanis a megnövekvő piaci igények és a főbb komponensek terén kialakult hiány alapos drágulást hozott magával. Most egy friss piaci becslésből tudjuk meg, hogy a bányászok nagyjából mennyi GPU-t szereztek meg az idei első negyedévben, a szám jelentős.

Korábban olvashattunk arról, hogy a két nagy gyártó alapvetően eltérő álláspontot képvisel, legalábbis ami a csúcskategóriás grafikus vezérlők bányászatra való alkalmazását illeti. Az nVidia igyekszik megállítani a trendet, míg az AMD azt közölte, hogy részükről nem látnak nagyobb problémát abban, viszont az mindenképpen egyértelmű, hogy a kereskedelmi árakkal kezdeni kell valamit, mert a népszerűbb kártyák két-háromszoros áron kelnek el, ami tarthatatlan állapot. A Jon Peddie Research a háttérben meghúzódó okok mellett a konkrét számokat is igyekezett megbecsülni, részletes anyagukban most arról olvashatunk, hogy a kriptobányászok csak az első negyedévben nagyjából 700 ezer ilyen egységre tették rá a kezüket.

A piackutató cég 1985 óta figyeli a PC-ben alkalmazott kártyák (add-in board, AIB) csatolási arányát, a korábbi trendben azonban komoly törést figyeltek meg, ez ugyanis az első naptári negyedév során alig 25 százalékra csökkent, mielőtt újból elérte az 50 százalékos szintet. A becslés persze nem teljesen megbízható, ezt ők is elismerik, hozzátéve, hogy számos bányász hagyományos PC-t használ, vagyis ők nem feltétlenül kerültek a helyes kategóriába, viszont a hangsúly egyértelműen a nagyobb konfigurációkon van, amelyek számos GPU-t tartalmaznak. Megjegyzik azt is, hogy a pandémia is felfelé hajtotta az árakat, sokan emiatt igyekeztek magasabb áron túladni a frissen beszerzett kártyákon, a teljes hatást illetően pedig kiemelik, hogy számos komponens, így például a GDDR6-memóriachipek esetében, akár 70 százalékos áremelkedést láthattunk.

A grafikus kártyák szegmensében továbbra is velünk van a hiány, ez egyhamar nem fog megváltozni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások