Űrhajósok indultak a kínai állomásra

Űrhajósok indultak a kínai állomásra

2021. június 21. 08:47, Hétfő
Hárman szolgálnak az épülő állomáson, miközben az oroszokkal folytatják az együttműködést.

Még május elején számoltunk be arról, hogy alakul az új kínai űrállomás, amely a két korábban használt, majd pedig megsemmisített kisebb labort követi a sorban. Az építkezés folyamatosan zajlik, most az első legénység is eljutott a helyszínre, ahol hosszabb időt töltenek majd el.

A hivatalos bejelentés szerint gond nélkül zajlott le a csütörtökön elindított fellövés, amelynek révén 3 tajkonauta indult útnak az alakulóban lévő, alacsony orbitális pályán keringő állomásra. A Góbi-sivatagban végrehajtott rajt során a Hosszú Menetelés 2F típusú rakéta megfelelő magasságba juttatta a kapszulát, ezt követően pedig (alig 6,5 órával később) a bedokkolásra is sor került, így elindulhatott a Mennyei Palota fedélzetén tervezett 3 hónapos expedíció. Ennek során a legénység (amely 5 évvel az utolsó emberes küldetés után indult most útnak) két hosszabb űrsétát hajt majd végre, eközben pedig két további modul is megérkezne a helyszínre, hogy ezután, a jövő év végéig, lezáruljon az építkezés. Ehhez nyilván további küldetésekre lesz szükség, a mostani, sorrendben harmadik, után még 8 start jönne a sorban.

Az orosz partner által Szentpéterváron megrendezett Global Space Exploration Conference (GLEX) alatt eközben arról értekeztek, hogy a két ország már tárgyal további lehetséges partnerekkel a Hold helyszínen történő kutatásáról, a korábban bejelentett kétoldalú együttműködés kiszélesítéséről. A program keretében ugyan az elkövetkező évtizedben nem tervezik emberek eljuttatását állandó kísérőnk felszínére, viszont a két égitest között felépítenének egy űrállomást, valamint egy felszíni bázist, ennek megvalósítása érdekében pedig jelenleg a különböző robotok fejlesztése zajlik. Az orosz fél szintén tervezi saját, alacsony orbitális pályán közlekedő állomását, viszont egyelőre pusztán tervekről van szó, még hosszú évekre lesz szükség a konkrét eredmények eléréséhez.

A potenciális partnerek között bukkan fel az ESA, Thaiföld, valamint az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia, meglátjuk, mennyiben lesz sikeres a kiterjesztés.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások