Letartóztatták a Kournikova vírus íróját

Letartóztatták a Kournikova vírus íróját

2001. február 14. 23:03, Szerda
A hollandiai rendőrség szerdán letartóztatta azt a férfit, aki az előzetes nyomozás szerint az Anna Kournikova vírus írója.

A 20 éves férfit aztán kerítették kézre a hatóságok, miután egy a Weben kedden közzétett levélben azt állította, ő a vírus szerzője. A holland törvények értelmében a férfi neve nem közölhető. A rendőrség számítógépes károkozás és magántulajdon megrongálásának vádjával tartóztatta le az immár alperest, de aztán átmenetileg szabadlábra helyezték.

A Microsoft Visual Basic nyelven írt vírus ötletes módon csalta tőrbe áldozatait. Az e-mailben terjedő program a 19 éves orosz teniszcsillagot, Anna Kournikovát, illetve hihetetlen népszerűségét használta fel célja eléréséhez. Az áldozathoz érkező levélben a szöveg szerint a teniszező fotóját helyezték el csatolásként, ám az valójában a vírus volt. Amikor valaki megnyitotta a fájlt, aktiválta a programot. Ebben a pillanatban a szoftver továbbküldte magát az áldozat címjegyzékében található e-mail címekre.

A program különösen hétfőn okozott komoly károkat, hiszen ezen a napon robbanásszerűen terjedt, egyre több és több áldozatot szedett. Az eredmény sem maradt el, mert az e-mail szerverek lelassultak, vagy teljesen összeomlottak a megnövekedett forgalom terhe alatt.

Kedden, az Interneten közzétett "vallomásban" a magát OnTheFly-ként azonosító személy a következőket írta: "Elismerem, hogy én írtam a vírust. Sohasem akartam ártani a csatolást megnyitó embereknek, de végül is saját hibájuk, hogy megfertőződtek."

Az előbbi vallomás láttán az Excite@Home felderítette a vírus származását, és egészen egy holland előfizetőig jutott. Az ügyben a holland rendőrség is nyilatkozott: "Miután nyilvánvalóvá vált a fiú számára, hogy milyen károkat okozott a vírus, és beszéltünk a szüleivel is, úgy döntött, beismeri tettét."

A hollandiai online bűnözésre vonatkozó 1999-es törvények szerint a férfire akár négy év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások