Intelligens város lesz München

Intelligens város lesz München

2021. július 13. 23:13, Kedd
A metropolisz gyakorlatilag egy valós idejű laboratóriummá válik.

A bajor főváros vezetői, hivatalai és intézményei, a helyi egyetemek és az UnternehmerTUM nevű cégalapító központ közösen akarják okostelepüléssé alakítani Münchent. Mindez a Munich Urban Colab nevű kezdeményezés keretében valósul meg.

Az elképzelések alapján a bajor metropolisz a jövőben olvasztótégely lesz a startupok, a különböző vállalatok, a tudomány, illetve a kreatív szakemberek, koncepciók, műhelyek és vállalkozások számára. A program elindítói számítanak a helyi közigazgatási intézményekre és a lakosságra is. Többek között ezért hoztak létre két esztendő alatt egy 11 000 négyzetméter hasznos területet kínáló átlátszó épületet a város központjában. A 30 millió eurós építési költséget az UnternehmerTUM állta, míg a telket a város biztosította.

A projekt a hangsúlyt az építészetre, a klímavédelemre, a fenntarthatóságra és a közlekedésre helyezi, s olyan megoldásokat akar találni, amelyek könnyebbé tehetik a 21. században a városi életet, valamint hasznosíthatóvá teszik a köztereket és középületeket. A Munich Urban Colab egyúttal hozzá akar járulni az Új Európai Bauhaus nevű európai uniós kezdeményezéshez, s ezáltal a fenntartható és innovációkra építő Zöld Európa megteremtéséhez.

A támogatók és résztvevők között van a Susanne Klatten BMW-örökös által alapított UnternehmerTUM, a Müncheni Műszaki Egyetem, a Lajos-Miksa Egyetem, a Müncheni Főiskola, valamint a BMW, az Infineon, az SAP és a Siemens.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások