Párizsban és Berlinben lobbizott az Intel vezetője

Párizsban és Berlinben lobbizott az Intel vezetője

2021. június 30. 23:26, Szerda
A menedzser minél vaskosabb állami támogatást próbál szerezni az európai országoktól.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója márciusban bejelentette, hogy Arizonában két új üzemet építenek fel 20 milliárd amerikai dollárért. Az üzletember ezután május elején Európában járt és találkozott találkozott többek között Peter Altmaier német gazdasági miniszterrel, Markus Söder bajor miniszterelnökkel és Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosával. A tárgyalások témája az volt, hogy a gyártó milyen feltételek teljesülése esetén építhetné fel a kontinensen az új létesítményét. Az Intel menedzsmentje 8 milliárd euró állami támogatást várt volna el.

Most Pat Gelsinger felkereste Emmanuel Macron francia elnököt és találkozik Angela Merkel német kancellárral is. A menedzser 6-8 rendkívül korszerű gyárat akar építeni, melyek összesen 100 milliárd dollárba kerülnének, ehhez azonban már körülbelül 40 milliárd dollár támogatást kér. Az üzletember a Macronnal folytatott egyeztetések után találkozott Hollandia, Belgium és Olaszország miniszterelnökével is, francia- és Németország mellett ugyanis ez a három állam jöhet ugyanis szóba az új üzemek helyszíneként.

Gelsinger kiemelte, hogy szükségük van az Európai Unió és annak tagállamainak a támogatására, mert a beruházásokat nem tudják egyedül megvalósítani. A kiszivárgott információk alapján a legjobb esélyei Németországnak, ezen belül is Bajorországnak, Észak-Rajna-Vesztfáliának és Szászországnak vannak. Az Intel első embere hangsúlyozta, hogy az év végéig döntenek a kérdésben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások