Sikerrel zárult a Virgin Galactic első útja

Sikerrel zárult a Virgin Galactic első útja

2021. július 12. 22:42, Hétfő
Az alapító 3 társával együtt utazott az űrbe, jöhetnek a fizetős repülések.

Az űrturizmus területének alapos kiszélesítésén több amerikai cég dolgozik, az ő erőfeszítéseikről évek óta olvashatunk lapunk hasábjain. A jelek szerint az igazi nyitás a Virgin Galactic érdeme lesz, hiszen a cég a 2014-es balesetet követően már elérte az űrt, most pedig utasokkal együtt sikerült mindezt megismételni.

A hivatalos közleményben, valamint az alább beágyazott videóban azt látjuk, hogy az angol milliárdos, Richard Branson, által alapított vállalat az új-mexikói helyszínen kerített sort az első emberes repülésre, amelyet a Unity22, valamint annak anyagépe segítségével hajtottak végre, két tapasztalt pilótával, valamint 4 utassal a fedélzeten. A teljes közvetítés több, mint 2 órán keresztül volt elérhető, maga a repülés viszont mindössze 15 percet vett igénybe, a Spaceport America elhagyása után ugyanis 15 km-es magasságban váltak le a WhiteKnightTwo névre hallgató anyagépről, majd pedig a saját fejlesztésű eszköz egyetlen hajtóműve révén nagyjából 80 km-es magasságba emelkedtek, amivel elmondhatják magukról, hogy valóban elérték az űrt.


Ebben a magasságban a gép alig néhány percet tölt el, viszont ez jelenti az abszolút csúcspontot, az utasok ugyanis rövid ideig élvezhetik a súlytalanság nyújtotta körülményeket, szemügyre véve a Föld görbületét – a laposföld-hívőknek tehát ez nem ajánlott. Ez egyébként a cég sorrendben 22. repülése volt a fenti rendszerrel, most először tették meg az utat teljes legénységgel, miközben a felszínen több száz vendég, köztük Elon Musk, figyelte a fontos eseményt. A SpaceX első embere egyébként csaknem 600 másik személlyel együtt már megvette saját jegyét, ez azonban nem olcsó játék, a kereskedelmi szolgáltatás keretében ugyanis durván 100 millió forint lesz a teljes ár.

A következő próbálkozó várhatóan Jeff Bezos lesz, aki a Blue Origin élén szeretné ugyanezt megvalósítani, ám egy vertikális repüléssel, a többször tesztelt New Shepard fedélzetén, de Muskék csapata is dolgozik ezen, egy jóval bonyolultabb formában, hiszen ők többek között a Hold megkerülését ígérik az első utasoknak.

Listázás a fórumban