MS: újabb antitröszt per?

MS: újabb antitröszt per?

2001. február 16. 00:24, Péntek
[BBC] Az Egyesült Államokbeli szövetségi antitröszt szervezetek a legfrissebb híradások szerint újabb alapos vizsgálatnak vetik alá a szoftveróriás Microsoft céget, mely vizsgálat elsődleges célja az lesz, hogy megállapítsák, hogy a Microsoftnak a Corel és egyéb cégekbe történő befektetései mennyire sértettek különböző érdekeket. A különböző nyomozói munkák és vizsgálatok már idén januárban megkezdődtek, éppen akkor, amikor a Microsoft és a kormányzat újabb nagy vitába szállt egymással, a tavalyi, Microsoftra nézve negatív végeredményű antitrösztpereket illetően.

A Microsofthoz három hete küldtek egy bírósági idézést, melyben az Igazságügyi Minisztérium határozottan felszólítta a cég képviselőit, hogy a megfelelő vizsgálóbizottság számára fedjék fel a szoftvercég egyik legutóbbi befektetésének körülményeit, amikoris a Microsoft tavaly októberben 135 millió dollárt fektetett be a Corel cégbe. A Corelről annyit érdemes tudni, hogy egy Ottawa-i székhelyű nagy szoftvercég, melynek talán legismertebb programjai a WordPerfect és a CorelDRAW. A cég egyébként a tavalyi év negyedik negyedévében nagyobb üzleti veszteséget szenvedett, melyet a cég képviselői a csökkenő eladásokkal magyaráztak.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium éppen folyó vizsgálata arra hivatott választ adni, hogy a Microsoft a Coreles érdekeltségei révén mennyire csökkentheti az irodai programcsomagok piaci versenyét. Az ilyen, többek között szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és egyéb grafikai szoftvereket magába foglaló programcsomagok piacán jelenleg a Microsoft Office csomagok több mint kilencven százalékos részesedést tudhatnak magukénak. A Corel Wordperfect Office szoftvercsomag életben tartása a piaci verseny fenntartása szempontjából mindenképpen nagyon fontos lenne, hiszen ez a szoftver a Microsoft Windows konkurenciájának tekinthető Linux operációs rendszerre készülő változatokban is kapható.

Az Igazságügyi Minisztérium szóvivője csak annyit mondott, hogy: "Átvizsgáljuk a tranzakciót.", többet azonban nem kívánt elárulni a vizsgálattal kapcsolatban. A Microsoft szóvivője elmondta, hogy a cég emberei minden segítséget meg fognak majd adni a vizsgálatokat folytató szakembereknek, de szerintük a Microsoft semmilyen törvénybe ütköző dolgot sem követett el a Coreles ügyletek alatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások