3D-nyomtatású betonhíd épült Velencében

3D-nyomtatású betonhíd épült Velencében

2021. július 22. 11:09, Csütörtök
Az építményhez a megszokottnál kevesebb anyagot kellett felhasználni.

Az ETH Zürich építészei és mérnökei, valamint a Zaha Hadid építészeti iroda szakemberei 3D-nyomtatással elkészítettek egy velencei parkban egy 12 x 16 méteres új gyalogos hidat. A teherbíró betonszerkezetnél az új eljárással jelentős mennyiségű acélt és cementet lehet megtakarítani.

Az építmény neve Striatus és betonkockákból áll, amelyek a régi kőhidakhoz hasonlóan, íveket alkotva egészítik ki egymást. A különböző erők így tiszta nyomóerővel hatnak a padlóban pontosan egymáshoz merevített támaszokra. Az építőelemek a szerkezet geometriája révén stabilizálják magukat. A 3D-nyomtatású betont a szakértők az Incremental3D és a Holcim cégek munkatársaival közösen fejlesztették ki. Az építőanyagot nem vízszintesen viszik fel, hanem különleges szögekben, így pontosan derékszögben állnak a nyomóerőkkel szemben.


Philippe Block, az ETH Zürich professzora hangsúlyozta, hogy a 3D-nyomtatású beton precíz formáival ötvözhetők a hagyományos boltozatépítés alapelvei és az anyagokat kizárólag ott kell alkalmazni, ahol arra strukturálisan szükség van. Miután az építményt kockáit kötőanyag nélkül illesztették egymáshoz, így azok később újra elválaszthatók egymástól és a híd egy másik helyen ugyanúgy felépíthető. Sőt, idővel az anyagok újrahasznosíthatók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások