Civil szervezetek a Pegasus ellen

Civil szervezetek a Pegasus ellen

2021. július 29. 09:39, Csütörtök
150 csoport követelte a kémprogram értékesítésének azonnali leállítását.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy magyar újságírókat, ügyvédeket és kormányt kritizáló embereket hallgattak le az NSO Group izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverével, amellyel emellett világszerte legalább 180 újságírót figyeltek meg. A program lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék egyes személyek mobiltelefonjait, lehallgassák a telefonhívásokat, sőt, a készülékek közelében zajló beszélgetéseket. 2019 óta ismert, hogy a Pegasus a felhőkörnyezetben tárolt adatokhoz is hozzáfér és sokkal kifinomultabb annál, mint amire a szakemberek eleinte számítottak.

A Pegasus elleni moratórium bevezetése mellett lobbizott többek között az Access Now, az Amnesty International, az Article 19, a Digitalcourage, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a European Digital Rights (EDRI), a PEN International és a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint számos független szakértő. A kezdeményezés támogatói a nyilvánosságra hozott nyílt levélben azt követelték, hogy az NSO Group azonnali hatállyal állítsa le a kémszoftver eladását, kiszállítását, míg az eddigi megrendelők állítsák le az alkalmazás használatát.

A dokumentum aláírói közölték, hogy az ügyben eddig ismertté vált információk megerősítették, hogy az NSO állításai, miszerint a Pegasus segítségével végrehajtott támadások ritkák, anomáliák vagy a technológia rosszindulatú használatára vezethetők vissza, egyszerűen nem igazak. Miközben az izraeli vállalat azt állította, hogy a Pegasust kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni legitim akciókhoz és nyomozásokhoz használták fel, a valóság az, hogy a technológia folyamatosan visszaéléseket tesz lehetővé.

A magyarországi megfigyelések kivizsgálását a Fidesz akadályozza, távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése. A bizottság elnöke, Stummer János szerint a botrány kirobbanása óta eltelt hét során a Fidesz és a kormány úgy csinált, mintha nem lenne semmilyen ügy, csak hisztériakeltés, hangulatkeltés zajlana, továbbá minden eszközt megragadtak, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. Ennek szólt az is, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői "elszabotálták" az ülést - fogalmazott. A fő kérdés nem a szoftver beszerzése, hanem az, hogy ki és milyen módon engedélyezte annak használatát, szakmailag indokolt volt-e a megfigyelés, mások is hozzáférhettek-e, történt-e visszaélésszerű használat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások