Google - kevesebbet kereshetnek az otthonról dolgozók

Google - kevesebbet kereshetnek az otthonról dolgozók

2021. augusztus 11. 23:00, Szerda
Az intézkedés a huzamosabb ideig otthon maradókat érintheti.

Az Alphabet és a Google tavaly júliusban döntött úgy, hogy egy éven át lehetővé teszi az alkalmazottai számára, hogy akár az otthoni munkavégzést válasszák. Az intézkedés - amelyből elsősorban a gyermeket nevelő munkatársak profitálhattak - főleg a Google központjában, az Amerikai Egyesült Államok többi részén, valamint Brazíliában, Indiában és Nagy-Britanniában foglalkoztatottakat érintette. Sundar Pichai, a két cég vezetője 2020 decemberében meghosszabbította a lehetőséget, így azzal idén szeptemberig élhetnek az érintettek.

A lehetőséggel élők hamarosan szembesülhetnek a döntésük negatív hatásaival, ugyanis a Google azt tervezi, hogy mérsékli a fizetésüket. Amennyiben valaki huzamosabb ideig otthonról akar dolgozni, úgy akár negyedével is csökkenthetik a bérét. Ez derült ki annak a belső bérszámfejtő kalkulátor adataiból, amelybe a Reuters riporterei tekinthettek bele.

Az algoritmus lehetővé teszi, hogy bárki megvizsgálhassa, hogy az otthoni munkavégzés milyen hatással van a pénzügyeire. A legnagyobb mértékű csökkenés azokat érintheti, akik eddig hosszú ideig utaztak a munkahelyükre, majd onnan haza. A webes konszern szóvivője azt nyilatkozta, hogy a bérek városonként és szövetségi államonként eltérnek egymástól, de részleteket ezzel kapcsolatban nem akart elárulni. A Reuters emlékeztetett arra, hogy a Facebook és a Twitter nemrég már csökkentette a kevésbé drága környékeken élő alkalmazottjai fizetését, míg a Reddit és a Zillow lakóhelyektől függő bérmodellt vezetett be.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások