A dehidratációt is felismeri majd az Apple Watch

A dehidratációt is felismeri majd az Apple Watch

2021. augusztus 19. 18:19, Csütörtök
Az okosóra egy újabb funkcióval bővülhet.

2019 augusztusában vált ismertté, hogy az Apple Watch felismerheti az időskori elbutulást (demenciát), majd az, hogy a Parkinson-kór tüneteit szintén felismeri majd. Tavaly március elején az szivárgott ki, hogy a készülék a szélütés kockázatait is csökkentheti, míg 2020 augusztusában pedig megerősítést nyert, hogy véroxigénszintet szintén mér majd.

Most egy újabb, már szabadalmaztatott jövőbeli funkcióra derült fény, amelynek köszönhetően az Apple terméke képes lesz arra, hogy automatikusan és nem invazív módon figyelmeztesse a felhasználókat a dehidratációra és ezáltal a folyadékbevitel fontosságára. A kaliforniai óriáscég a kapcsolódó szabadalmat 2018. március 29-én nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO).

A társaság többek között azt írta a dokumentumban, hogy a hidratáció mérésére alkalmazott hagyományos módszerek - például a nyálmintavétel - többnyire invazívak, megbízhatatlanok vagy drágák. Ezzel szemben egy okosóra sokkal megbízhatóbban és elegánsabban mérheti meg a hidratációs szintet azáltal, hogy elektródákat használ, amelyek a bőrrel érintkezésbe lépve meghatározzák az izzadság összetételét. Az izzadság elektromos vezetőképességéből következtetni lehet az elektrolit-koncentrációra, abból pedig az egyes felhasználók hidratációs szintjére.

Minél magasabb az izzadságban az elektrolit-koncentráció, annál dehidratáltabb az Apple Watch viselője. Az alkalmazott szenzor a háttérben automatikusan gyűjti az adatokat azért, hogy ha szükséges, közölni tudja a szükséges víz mennyiségét. Ez utóbbira azért van szükség, mert a túl kevés és a túl sok víz egyaránt káros lehet az egészségre.

Természetesen a szabadalom nem jelent garanciát arra, hogy a leírt funkció bekerül az Apple Watch következő generációjába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások