Csúszik az ARM felvásárlása

Csúszik az ARM felvásárlása

2021. augusztus 27. 10:35, Péntek
A hatóságok nagyon nem nézik jószemmel az nVidia törekvéseit.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Akkor úgy tűnt, hogy a tranzakció 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós illetékes piacfelügyeletek engedélyét. Februárra azonban kiderült, hogy nagy a piaci ellenállás a felvásárlással szemben, mert a lépést több társaság (Google, Microsoft, Qualcomm) mellett az amerikai és a kínai kormány is aggasztónak tartotta. Augusztus elején Oliver Dowden brit digitális ügyekért felelős miniszter utasítására a Competition and Markets Authority (CMA) nevű fogyasztóvédelmi hivatal vizsgálni kezdte az üzletet. A Bloomberg akkor azt írta, hogy a szigetországi hatóságok biztonsági okokból megtorpedózhatják a tranzakciót és emiatt sokkal átfogóbb eljárás indulhat a végső döntés meghozatala előtt.

Ugyanakkor Kínában sem haladt minden zökkenőmentesen. Ennek oka, hogy a helyi illetékes hivatalok még csak el sem kezdték tanulmányozni a felvásárlást. A The Information arról számolt be, hogy az ázsiai államban még formális vizsgálat sem kezdődött, pedig az lenne a feltétele az előzetes engedélynek. A formális eljárás három szakaszból áll és akár hat hónapig is tarthat.

Most a CMA a jelentésében azt ecsetelte, hogy komoly aggályok merültek fel, ezért alaposabban tanulmányozni kell az ARM megvételét és a folyamatban lévő eljárást ki kell terjeszteni más területekre is. Erre már csak azért is szükség van, mert a CMA munkatársait nem igazán győzték meg az ügyben az nVidia illetékeseitől kapott információk.

A CMA ajánlása alapján Oliver Dowdennek kell döntenie arról, hogy valóban bevezetik-e az átfogóbb vizsgálatot vagy sem. Az előbbi mellett szólhatnak a nemzetbiztonsági érvek, de előfordulhat az is, hogy a politikus visszaadja az ügyet a hivatalnak, amely az eljárás következő szakaszát vezeti be. A Financial Times rámutatott, hogy arra is lehet számítani, hogy a brüsszeli illetékesek is górcső alá fogják venni a tranzakciót, így az nVidiának arra kell felkészülnie, hogy a folyamat egészen biztosan tovább tart majd a tervezett 18 hónapnál.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások