Saját CPU-t jelentett be az Imagination

Saját CPU-t jelentett be az Imagination

2021. augusztus 28. 22:13, Szombat
Visszatérnek a piacra, mivel mostanában nagyon jól megy a cégnek.

Az Imagination Technologies neve nem túl gyakran bukkan fel lapunk hasábjain, a cég termékei azonban több, igencsak népszerű területen is jelen vannak, elég csak az okostelefonokban használt chipek grafikus vezérlőire gondolni. Emellett az e-autók szegmense is kiemelt célpontnak számít, viszont most egy saját CPU-t jelentettek be, amivel egy korábban elhagyott területre térnek vissza.

A hivatalos bejelentésben az idei első félévben elért eredményre fókuszálnak, ez ugyanis kiemelkedően jóra sikerült, hiszen a tavalyi hasonló időszakhoz képest felével sikerült növelni a bevételt, az egész évre vetítve pedig nagyjából 25 százalékos növekedést tartanak elérhetőnek. Kiemelik az okostelefonos szegmens kitűnő számait, saját termékeik meglehetősen népszerűnek bizonyultak, viszont az elektromos autók terjedése is komoly lehetőségeket kínál számukra, ezen belül pedig az önvezető fejlesztések megjelenésére is készülnek, többek között a saját AI-termékekkel (itt egy új Ethernet Packet Processor révén szeretnének a még komplexebb megoldásokban is megjelenni). A korábban az Intel és az Apple által is megcélzott, ma azonban már kínai tulajdonban lévő cég ezzel jól teljesít, így elérkezettnek látták az időt egy újabb termék bemutatására.

A közleményben megemlítik a saját CPU kifejlesztését, amely valamikor az idei évben jelenne meg a piacon. Ez a házon belüli megoldás a RISC-V nevű, nyílt architektúrára épül, amely többek között a moduláris jelleget hangsúlyozza ki, az elmúlt években pedig komoly sikereket ért el, hiszen a támogatók száma az induláskor regisztrált 29-ről egészen 2 ezer környékére emelkedett. Legalább ilyen fontos, hogy nem kell licencdíjakra költeni, ezek a fejlesztések pedig a gépi tanulás és a szuperszámítógépek területén is jelen vannak, ami rögtön jelzi, hogy nem szabad lebecsülni a teljesítmény terén nyújtott szintet. Az új stratégia keretein belül tehát a CPU-, a GPU-, valamint az AI-chipek terén is jelen lesz a cég, ami további növekedési esélyeket kínál.

A vállalat Kína, India és Tajvan mellett több európai helyszínen is folytatja a munkát, az év végén pedig a C-osztályú GPU-kat is bemutatják, ezzel tartanák a lépést a gyors versenyben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások