Mega-űrhajót tervez Kína

Mega-űrhajót tervez Kína

2021. szeptember 3. 15:29, Péntek
Ezt már a magasban szerelnék össze, viszont több akadályt kell majd lebirkózniuk.

A kínai űrprogram kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy űrhajósok indultak az új helyszínre, amely sorrendben a harmadik, ám méretét és összetételét tekintve az első igazi állomás. Most egy újabb komoly célkitűzést fogalmaztak meg, ennek eredményeként egy hatalmas űrhajót állítanának össze.

A National Natural Science Foundation of China tette közzé a napokban a sorrendben 14. ötéves terv egyes részleteit, amelyek erre a területre vonatkoznak. Ebben azt emelik ki, hogy az ország illetékesei egy több kilométer hosszú, hatalmas űrhajó darabokban való fellövését és a magasban történő összeszerelését határozták el, amely valószínűleg évekre leköti majd a szakembereket, eközben azonban komoly előnyöket is kínál, legalábbis ami a felemelkedőben lévő hatalom további terveit és elképzeléseit illeti. A projekt bonyolultsága miatt nemcsak annak puszta megvalósíthatósága kérdéses, ezzel kapcsolatban már az egyes lépések kidolgozása is órási kihívást jelent, az illetékesek tehát arra is kíváncsiak, hogy erre mikor és mennyiben lesznek képesek.

Az elképzelés szerint a mega-űrhajót több darabban juttatnák el az erre kijelölt pályára, ahol a modulok összeszerelését végeznék el, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Nemzetközi Űrállomás esetében láthattuk. Tekintettel azonban arra, hogy a hajó méretét tekintve akár 10-szer nagyobb lehet az ISS-nél, utóbbit pedig 12 év alatt (1998 és 2010 között) sikerült csak felépíteni, könnyen lehet, hogy a kínai projekt még ennél is több időt vesz majd igénybe, bár sok múlik majd azon, hogy a nagy rakéta (a Hosszú Menetelés 9) miként teljesít majd, illetve mennyiben sikerül elkerülni a hatalmas méret jelentette kihívásokat, legyen szó az űrszemétről, a deformációról, a sodródásról, valamint a vibrációról – nem beszélve arról, hogy a korábban megérkező modulok akár életpályájuk végét is elérhetik, mielőtt a teljes hajó összeállna. Minden egyes állomás elérése jelentős tapasztalatszerzéssel jár majd, ami mindenképpen hasznos lehet a hosszú távú űrkutatási tervekben.

A fent említett ötéves terv a 2025-ben lezáruló időszakra vonatkozik, ezzel egy időben több másik fontos projekten is zajlik majd a munka, ezekről szintén beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások