Automatikusan blokkolni fogja a troll­üzeneteket a Twitter

Automatikusan blokkolni fogja a troll­üzeneteket a Twitter

2021. szeptember 3. 11:41, Péntek
A mikroblog egy új funkciót vezet be a trollkodó és gyűlöletbejegyzések visszaszorítására.

A BBC által ismertetett biztonsági üzemmód elsődleges célja, hogy a javítson a twitterezők beszélgetési légkörén. A funkció aktiválása után minden olyan Twitter-fiókot automatikusan blokkolni fog a rendszer hét napig, amelynek tulajdonosa gyűlöletbejegyzést tett közzé vagy másokat kéretlen megjegyzésekkel idegesített. A tervek alapján így hosszú távon az összes kéretlen tweet eltűnhet a közösségi platformról.

Az új üzemmódot egyelőre felhasználók egy kis csoportja teszteli. A funkciót a beállításokban kell bekapcsolni és a rendszer automatikusan felismeri az olyan fiókokat, amelyekkel egy személy gyakran kommunikál. A Twitter ugyanakkor különbséget fog tenni a kéretlen üzenetek és a válaszok között, ezért az egymást kölcsönösen követő internetezők fiókjait például nem fogja blokkolni.

Egy a finn kormány által a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban készített tanulmányból kiderült, hogy eddig a technológiai óriáscégek közül a Twitter tette a legkevesebbet a jelenség ellen. Tesztjük szerint a portál számos bejegyzést nem törölt. Ugyan sok fiókot igen, de az is csak a mesterséges intelligencia segítségével megvalósított automatikus moderálásnak volt köszönhető. A mostani megoldás bizonyos fogalmakat blokkol. Mari-Sanna Paukkeri, aki mesterséges intelligencia rendszereket képez, azt közölte, hogy ez önmagában nem elég, ráadásul előfordulnak érthetetlen esetek is.

Mindenesetre egyelőre kérdéses, hogy az új biztonságos mód beválik-e a gyakorlatban és ha igen, mennyire lesz hatékony.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások