Egyre nagyobb az nVidia előnye

Egyre nagyobb az nVidia előnye

2021. szeptember 6. 09:37, Hétfő
A Steam szerint nagy a különbség, viszont ennek pontos mértéke kérdőjeles.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Steam saját felmérése alapján az nVidia legerősebb megoldása köröket ver a rivális teljes családjára, legalábbis ami a játékosok szegmensét illeti. Most az előny még nagyobbnak tűnik, a cég megállíthatatlan.

A kifejezetten ugyanezen rétegre, vagyis a játékosokra fókuszáló Steam elkészített adatbázisának frissített változatát, amely már a nyár végi számokra épül. Ebben azt látjuk, hogy bár a részesedést tekintve még mindig az előző generációk vezetnek (ami önmagában nem meglepő, hiszen egyrészt időbe kerül, míg a fanatikusok jó része lecseréli meglévő megoldásait, másrészt pedig ezt a folyamatot a pandémia miatt beállt készlethiány jelentős mértékben lassítja), viszont az nVidia kifejezetten jól teljesít, mi több, a legutóbbi adatok szerint még növelni is tudta előnyét az AMD megoldásaival szemben. A DirectX 12-t támogató kártyák csoportjában például a két gyártó utolsó három generációja a teljes szegmens mintegy 75 százalékát fedi le, viszont az nVidia legfrissebb sorozata felülmúlja a rivális mindhárom családjának összesített eredményét.


A legnagyobb szeletet a GTX 10-sorozat birtokolja, ez ugyanis 26 százalék felett szerepel, őt követi a felsorolásban a GTX 16, az RTX 20, valamint az RTX 30, amelyek sorrendben 17, 16 és csaknem 8 százalékot mondhatnak magukénak. Az AMD oldalán eközben jóval alacsonyabb részesedési számokat látunk, a legelterjedtebb még mindig az RX 500-sorozat, amely 5 százalék alatti aránnyal vezeti a házon belüli rangsort, ezután az RX 5000 jön 2 százalék alatti eredménnyel, majd pedig az RX 6000, amely alig 0,43 százalékot tudott eddig elérni. Legalább ilyen érdekes, hogy ebben a listában az nVidia új megoldásai 18:1 arányban mossák le a pályáról az AMD friss fejlesztéseit, ami viszont rögtön megkérdőjelezi a Steam adatainak megbízhatóságát, hiszen a Jon Peddie saját felmérésében nemrég azt láthattuk, hogy a különálló grafikus kártyák területén ennél jóval kisebb az eltérés: az nVidia ezen piac 80 százalékát uralja, az AMD-nak így 20 százalék maradt.

Bárhogy is legyen, mindkét sorozat szépen gyarapodik, részesedésük fokozatosan megy felfelé – nagy segítséget jelenthet ezen a téren, hogy az Ethereum hamarosan maga mögött hagyja a kriptobányászat korszakát, így a kártyák ára nagyot eshet az év vége felé.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások