Nem ajánlja a kínai készülékek használatát Litvánia

Nem ajánlja a kínai készülékek használatát Litvánia

2021. szeptember 22. 22:34, Szerda
A helyi védelmi minisztérium szerint a Xiaomi telefonjai a kukába valók és a Huawei sem biztonságos.

A litván védelmi minisztérium alá tartozó nemzeti kiberbiztonsági központ a jelentésében óva intette a felhasználókat attól, hogy a Huawei, a Xiaomi vagy más kínai gyártók által kifejlesztett és piacra dobott okostelefonokat vagy más termékeket vásároljanak meg. Ugyanezt hangsúlyozta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes is.

A centrum azt tanácsolta, hogy ha valaki korábban vett ilyen eszközöket, akkor mondjon le azok használatáról. Az indoklás alapján az érintett modellek számos biztonsági hibával rendelkeznek és integrált cenzúrafunkciók is vannak bennük. A Xiaomi Európában értékesített készülékeibe épített böngésző felismeri az olyan kifejezéseket, mint a "Szabad Tibet", az "Éljen Tajvan függetlensége" és a "demokráciamozgalom", s cenzúrázni tudják azokat. Ez a funkció jelenleg Európában ki van kapcsolva, de távolról aktiválható. A Huawei P40 típusú 5G-telefonokban szintén találtak biztonsági hiányosságot a litván szakemberek.

Abukevicius azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy amilyen gyorsan lehet, szabaduljanak meg az érintett eszközöktől. A Xiaomi eddig nem reagált a jelentésre. A két fél viszonya azután romlott meg, hogy Litvánia engedélyezte egy tajvani képviseleti iroda megnyitását. Az ázsiai állam azt követelte Litvániától, hogy hívja vissza a pekingi nagykövetét, válaszul pedig jelezte, hogy ő is visszahívja a vilniusi képviselőjét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások