Műholdakhoz kapcsolnák az okostelefonokat

Műholdakhoz kapcsolnák az okostelefonokat

2021. október 4. 09:29, Hétfő
Mégpedig közvetlen eléréssel, szatellitek százainak fellövését követően.

Az elmúlt néhány évben egyre inkább előtérbe került a műholdak olcsó fellövése, ennek lehetősége, amelyet egyszerre több magáncég is igyekszik kiaknázni. A SpaceX nyitotta meg ezt a területet, náluk hamarosan lezárul a Starlink bétája, eközben azonban egy másik versenyző már a telefonok és a műholdak közötti közvetlen kapcsolattal tenné még könnyebbé életünket.

A Lynk nevű virginiai vállalatról van szó, amely egyelőre startupként tevékenykedik, néhány éven belül azonban komoly szereplővé nőheti ki magát. A koncepció szerint műholdak nagy csoportját lőnék fel 500 km-es magasságba, ahol tulajdonképpen statikus mobiltornyokként, azoknak álcázva látnák el feladatukat, ehhez pedig (a többi hasonló platformmal ellentétben) nem igényelnének további közvetítő elemeket, így például tányérantennákat. Idén nyáron, a SpaceX közreműködésével, már elindították saját első megoldásukat, amely a Shannon névre hallgat, ennek pályája révén pedig okostelefonok százai számára nyújtanak elérést, azonban ezt alig néhány percen keresztül biztosítják, hiszen ilyen rövid ideig tartózkodik csak a műhold a megfelelő helyen.

A hosszúra nyúlt tesztben résztvevő készülékeket az elmúlt hónapokban osztották szét az USA-ban, az Egyesült Királyságban, valamint a Bahamákon, ezen telefonok semmiben sem különböznek a mindenki más által használt példányoktól. Komoly előrelépést jelent, hogy a saját platform révén egy érdekes trükköt alkalmaznak, ezzel gyakorlatilag a gyorsan mozgó műhold statikus toronyként jelenik meg a telefonok számára, amelyek így különösebb gond nélkül csatlakoznak hozzá, ezáltal pedig viszonylag gyors és kényelmes elérést biztosítanak azok számára, akik amúgy a mobilhálózattal nem kellően lefedett régiókban tartózkodnak. Az első körben kizárólag szöveges üzenetek elküldését támogatják, ez szerintük bőven elegendő a teszthez, viszont a későbbiekben a további, megszokott szolgáltatások is elérhetővé válnának.

A terv szerint jövőre már 10 egység keringene körülöttünk, két éven belül azonban ez 100 darabra ugrana, amely globális szinten is elérést nyújthatna, legalábbis minden 5-20 percben. A hálózat összesen 1500 műhold fellövése után nyerné el végleges formáját, azonban ezt mások is tervezik, a SpaceMobile nevű cég például 4G-szolgáltatást nyújtana, tehát az égbolt még sűrűbben belakott lesz, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások