Megjelent az Android 12

Megjelent az Android 12

2021. október 5. 23:40, Kedd
Az új szoftver azonban csak fokozatosan válik elérhetővé az egyes készülékeken.

A Google saját operációs rendszere kapcsán nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy több változással jön a második béta, ezt követően pedig az is kiderült, hogy a cég ősrégi verziókat vonultat vissza. Most elkészült a végleges példány, ennek megjelenése azonban meglehetősen elnyújtott lesz.

A hivatalos bejelentésben közlik az Android 12 elkészültét, vagyis a fontosabb újítások már mind bekerültek a rendszerbe, amelynek megbízhatósága elérte a kívánt szintet. A listán az új, Material You névre keresztelt kinézet, a személyes adatok jobb kezelése, az egyes alkalmazások által elért adatok visszatekintésének lehetősége, a friss egykezes mód, valamint az úgynevezett rolling screenshot-ok rögzítése jelenik meg, a megjelenést és annak folyamatát illetően azonban még vannak kérdőjelek. Hozzászokhattunk ahhoz, hogy az új szoftver a Pixel-családon válik elsőként elérhetővé, ez azonban most még várat magára, valószínűleg azért, mert a Google a Pixel 6 hivatalos bemutatójára készül.


A közleményben ennek megfelelően arról számolnak be, hogy az új operációs rendszert (annak teljes kódját) egyelőre az Android Open Source Project (AOSP) rendszerére töltik fel, ezt követi majd a sorban az egyes készülékeken való megjelenés, valamikor az elkövetkező hetekben. A Pixel 6 nyilván a megjelenés pillanatában támogatja majd a friss szoftvert, ezt azonban a Pixel 3 és 3 XL, a Pixel 4 és 4 XL, a Pixel 4a és 4a (5G), valamint a Pixel 5 és 5a is megkapja, hogy a debütálást követő nagyjából 8 hónapban olyan gyártók is részesüljenek az újításokból, mint a Samsung, a OnePlus, az Oppo, a Realme, a Tecno, a Vivo és a Xiaomi.

A hírek szerint a Pixel 6 október 19-én mutatkozik be, ezt a hónap végén követi a megjelenés, viszont nem sokkal később az Android 12.1 is befut majd, amely állítólag már a Pixel Fold, vagyis a cég saját hajlítható telefonjának megfelelő támogatását biztosítaná.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások