Evészavaros oldalakat ajánlott az Instagram tinédzse­reknek

Evészavaros oldalakat ajánlott az Instagram tinédzse­reknek

2021. október 7. 14:40, Csütörtök
Bebizonyosodott, hogy nagyon sok tennivalója van még a platformnak.

Az Instagram februárban további szigorításokat vezetett be a felhasználók egészségének megvédése érdekében. A cél az volt, hogy az intézkedésekkel megvédjék a tagokat az evészavaroktól. A közösségi portál most viszont a kritikák kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy gyakorlatilag az ő algoritmusa javasolja a fiataloknak, hogy egészségtelen életmódot folytassanak.

A CNN Richard Blumenthal szenátorra hivatkozva osztotta meg a legújabb tapasztalatokat. A politikus és csapata egy létrehozott egy Instagram-fiókot, amely elvileg egy 13 éves tinédzseré volt. Blumenthal és a kollégái azért tették mindezt, hogy képet kapjanak arról, hogy a szolgáltatás mennyire jól vagy rosszul védi meg a fiatalokat a potenciálisan káros tartalmakkal szemben. Ezután tesztelési célból követni kezdtek néhány diétás és evészavarokat istenítő fiókot, az utóbbiak az Instagram előírásai alapján elvileg nem is működhetnének.

Az oldal algoritmusai egy idő után egyre több ilyen fiókot javasoltak a "13 éves lánynak". Később a platform megerősítette a CNN-nek, hogy az öt kérdéses fiók mindegyike megsértette a hatályos irányelveket. Az érintett fiókok neveiben szerepelt például az I have to be thin (Vékonynak kell lennem) és az Eternally starved (Örökké éhezve) kifejezés. Amikor pedig a CNN megismételte a kísérletet, akkor a "13 éves lány" gyorsan olyan ajánlásokat kapott, amelyekben szerepelt a skinny (vékony) szó. Ez utóbbi évek óta népszerű az evészavarokat népszerűsítő Pro-Anorexia mozgalomban.

A szenátor kiemelte, hogy a csapata tapasztalatai azt mutatták, hogy a Facebook gyermekvédelmi és fióktörlési erőfeszítései "teljes marhaságot" jelentenek. A kísérletek ugyanakkor legfeljebb a jéghegy csúcsára világítottak rá. A Facebook szóvivője közölte, hogy nem engedélyeznek semmilyen olyan tartalmat, amely az evészavarokat népszerűsíti vagy bátorítja, s a megmutatott fiókokat eltávolították, mert azok megsértették az előírásaikat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban