A közösségi oldalakra menekülnek a magány ellen a fiatal édesanyák

A közösségi oldalakra menekülnek a magány ellen a fiatal édesanyák

2021. október 13. 10:18, Szerda
Sokan nehezen dolgozzák fel a szülés utáni első esztendőt.

Nagy-Britanniában a fiatal édesanyák 44 százaléka a közösségi portálokat keresi fel azért, hogy így vegye fel a harcot az őt sújtó magánnyal szemben. Az érintettek úgy érzik, hogy a gyermekük megszületése utáni első év sokkal stresszesebb, megterhelőbb és kaotikusabb a számukra, mint ahogy arra számítottak. A legnagyobb kihívást az alváshiány, az aggódás és az elvárásoknak való megfelelés jelentik. Tartanak attól, hogy elveszítik az identitásukat és hogy a jövőben az eddiginél kevesebb idejük lesz magukra és a barátaikra.

Egy átlagos hét során a fiatal édesanyák két személyes látogatásra számíthatnak a barátaik részéről, valamint hat szöveges vagy WhatsApp-üzenetet és négy közösségi médiabejegyzést kapnak tőlük. A legtöbb időt viszont a bébijükkel töltötték: naponta 8 óra 21 percet. Tíz megkérdezettből kilenc nyilatkozta azt, hogy az volt a valaha hozott egyik legjobb döntése, hogy édesanya lett. A válaszolók 55 százaléka mondta azt, hogy az első éve anyukaként izgalmas volt, 47 százalékuk mindig elsőnek számított a baráti körében és több mint a felük érezte azt, hogy a barátaik nem tudtak azonosulni az életstílusukkal.

Több mint az egyharmaduk érezte magát kizárva a többiek életéből és a 32 százalékuk közölte, hogy a kollégáik nem tudják, hogy mit mondjanak nekik vagy hogyan segítsenek nekik. A 26 százalékuk pedig elismerte, hogy a kapott lájkok feldobták a hangulatukat. Leah Dyckes, a Mars cég termékmenedzsere kijelentette, hogy a közösségi oldalak befolyásolhatják az új édesanyák által a gyerekük megszületése miatt kötendő észszerű kapcsolatokat. A Mars által indított #LoveBeatsLike-kampány azt a lehetőséget nyújtja az édesanyáknak, hogy kis gesztusok, kapcsolatok és kicsit több szeretet segítségével egy lépéssel többet tehessenek és kiderüljön a számukra, hogy nincsenek egyedül.

Listázás a fórumban