Korlátos a Windows 11-en az Android támogatása

Korlátos a Windows 11-en az Android támogatása

2021. október 25. 08:49, Hétfő
Az első körben alig néhány appot tettek elérhetővé, a listát hónapok alatt bővítik majd ki.

A Windows 11 bemutatkozása kapcsán írtunk arról, hogy a Microsoft megvalósítja az androidos alkalmazások támogatását, így ezek futtatása különösebb gond nélkül elérhető lesz az új rendszeren. Ez ugyan a legutóbbi beszámoló szerint csak később valósul meg, viszont most a tesztelők számára engedélyezték az első példányokat.

A hivatalos blogban tették közzé a részletes bejegyzést, amelyben a kezdeti lépésekről, valamint az ezeket lehetővé tévő megoldásról írnak. Ebből kiderül, hogy egyelőre az Insider-, illetve a Beta-program tagjai férnek hozzá a most megjelenő alkalmazásokhoz, amelyek azonban nem a Google Play kínálatából érkeznek, hanem az annál jóval szűkösebb állománnyal rendelkező Amazon Appstore-ból. Ez már önmagában komoly korlátozást jelent, viszont az első körben innen is mindössze 50 appot tesznek elérhetővé a tesztelőknek, ezek pedig nagyrészt játékok, gyerekeknek szánt egyéb alkotások, valamint az Amazon saját Kindle és Comics appjai. A listát az elkövetkező hónapokban, több lépésben egészítik majd ki, a hivatalos megjelenéstől pedig még picit messze vagyunk.

A magyarázatból az is kiderül, hogy mindezt a Windows Subsystem for Android révén valósítják meg, ez teszi lehetővé az egyes alkalmazások letöltését és elindítását, ennek révén ugyanis az Android Open Source Project (AOSP) egy Hyper-V virtuális gépen keresztül működik, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Linux esetében már láthattuk. Emellett lehetőségünk lesz a „sideloading” funkció igénybe vételére, vagyis az egyes APK-állományokat szintén futtathatjuk, ezzel kapcsolatban pedig kiemelik, hogy ugyan az Intel Bridge Technology bevonásával dolgoznak a rendszeren, ez nem zárja majd ki az AMD processzorainak alkalmazását, emellett azonban több másik architektúra képviselőin is elérhetővé tennék a platformot – a Qualcomm fejlesztései szintén megjelennek itt, az erre alkalmas, ARM-chippel ellátott, ám Windows operációs rendszert futtató eszközökön tehát szintén elérhető lesz a fenti opció.

Arról még nem esik szó, hogy a szélesebb közönség számára mikor jelenik meg az androidos appok futtatásának lehetősége, ez valószínűleg csak jövőre jön majd el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások