Vizsgálni kezdte az EU az ARM-nVidia üzletet

Vizsgálni kezdte az EU az ARM-nVidia üzletet

2021. október 30. 10:40, Szombat
Az Európai Bizottság jövő márciusig hoz döntést az ügyben.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 40 milliárd dolláros tranzakció keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Most kiderült, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a felvásárlást és 90 munkanapon belül, vagyis legkésőbb 2022. március 15-ig meghozza a végső döntését az ügyben.

Az Európai Bizottság a leginkább attól tart, hogy az üzlet után az nVidia korlátozni fogja a többi piaci szereplő számára az ARM technológiáihoz való hozzáférést, valamint a tranzakció a területen magasabb piaci árakhoz, kisebb termékválasztékhoz és innovációhoz vezethet. A vizsgálat ezért elsősorban annak megállapítására irányul majd, hogy a felvásárlás megakadályozhatja-e a jövőbeli innovációt, illetve, hogy az ARM chipek árai miként fognak alakulni és ebből miként profitálhat az nVidia.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy a félvezetők a mindennapok során használt összes termékben, valamint az infrastruktúrákban, például a szervercentrumokban megtalálhatók. Az ARM és az nVidia ugyan nem közvetlen vetélytársai egymásnak a piaci versenyben, de az ARM szellemi tulajdona fontos része az nVidia termékeivel versenyző készülékeknek.

Az elemzésük kiderítette, hogy az üzlet korlátozhatja vagy megnehezítheti az ARM szellemi tulajdonához való hozzáféréseket. A most indított vizsgálat célja az, hogy biztosítsák, hogy az Európában működő vállalatok a jövőben is hatékonyan elérhessék azokat a technológiákat, amelyek szükségesek a legkorszerűbb félvezető termékek versenyképes árakon való előállításához.

A testület jelezte, hogy az előzetes eljárás során szorosan együttműködött a különböző versenyfelügyeletekkel és ezt a kooperációt a 90 munkanapos vizsgálat alatt is folytatni fogja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások