Két brutális szuperszámítógéppel vezet Kína

Két brutális szuperszámítógéppel vezet Kína

2021. november 2. 08:35, Kedd
Ezek azonban nem szerepelnek a hivatalos rangsorban, de a technológia terén is látunk korlátokat.

A kvantumszámítógépek területén legutóbb arról számolhattunk be, hogy már egy kínai fejlesztés a lista legerősebb példánya, ez az információ azonban eredetileg a fejlesztőktől származott. Most két szuperszámítógép esetében merül fel hasonló gyanú, az illetékesek azonban mélyen hallgatnak, mivel ők nem vágynak komoly visszhangra.

Ennek megfelelően külsős forrás adott hírt a napokban a két kínai platform létezéséről, állításuk szerint az információ azonban az amerikaiaktól ered, akik nyilván komoly erőkkel figyelik a rivális lépéseit. A legfontosabb fejlemény, hogy ezen két fejlesztés már az úgynevezett exascale-kategóriába tartozik, vagyis a teljesítmény tartósan 1 exaflops felett van, amit korábban az Egyesült Államok esetében is 2021-re vetítettek előre, ez azonban odaát egyelőre még várat magára. A jelek szerint a kínaiak elérték az áhított célt, ezt azonban komoly titoktartás, és bizonyos technikai megkötöttségek mellett sikerült megvalósítani, így nem világos, hogy meddig lesz tartható az előny.

Az első példány a Sunway Oceanlite névre hallgat, ez pedig egy eredetileg 2016-ban felbukkant architektúrára épül, vagyis nem radikálisan új fejlesztésről van szó. A teljesítményt úgy tudták jelentős mértékben növelni, hogy alaposan megnövelték a magok számát, ez már eléri a 42 millió darabot, csak ezzel jöhetett létre ugyanis az 1,03 exaflops elérése, bár az információk szerint ezen architektúrával idővel akár 4,4 exaflopsig srófolható majd fel a számítási kapacitás. A sorrendben második megoldás a Tianhe-3 nevet kapta meg, ez saját közvetlen, eredetileg 2015-ben bemutatott elődére épül, az Armv8-architektúrán alapuló Phytium 2000+ processzorokkal, az állítás szerint már 1,3 exaflops teljesítményt elérve. A fogyasztásról csak az első rendszer kapcsán van információnk, ez 35 megawatt körül van, ami többek között annak köszönhető, hogy jó eséllyel 14 vagy 16 nanométeres csíkszélességre támaszkodtak, ezekre ugyanis jóval kevesebb amerikai figyelem hárul, így elkerülhetők a szankciók – igaz, már mindkét szereplő (a Tianjin Phytium Information Technology és a Sunway Microelectronics) jelen van az amerikai kereskedelmi minisztérium listáján.

A tengerentúlon a hírek szerint az Oak Ridge Leadership Computing Facility készül a Frontier névre keresztelt rendszerrel, amely az év vége felé indulhat el, 1,3 exaflops feletti mutatóval, 30 megawattos, tehát kedvezőbb fogyasztással, ami a hatékonyabb technológia révén valósulhat meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások