Új chipeket kaphatnak a Mac számítógépek 2023-ban

Új chipeket kaphatnak a Mac számítógépek 2023-ban

2021. november 9. 17:42, Kedd
Az Apple már a következő generációs processzorain dolgozik.

A The Information, majd a 9to5Mac arról számolt be, hogy a kaliforniai konszern és a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) már az M chipek jövőbeli generációját fejleszti, amelyek 3 nanométeres gyártási eljárással készülhetnek majd és 2023-ban kerülhetnek a Mac számítógépekbe. Az új központi egységek akár négy lapkával és negyven maggal is rendelkezhetnek.

Az Apple 2022-ig az 5 nanométeres gyártási eljárást fogja alkalmazni. Az aktuális M1, az M1 Pro és az M1 Max chipek utódjai is azzal az eljárással készülnek majd, ezért a teljesítmény és a hatékonyság területén nem várható jelentős előrelépés, viszont lesz néhány olyan változat, amelybe két lapka kerülhet, ezáltal azok az aktuális modellek teljesítményének a kétszeresére lesznek képesek. Az újabb generációs processzorokból legalább három változatot fognak gyártani, azok kódneve Ibiza, Lobos és Palma lesz.

Novemberben már nem várható új termékeket bejelentő esemény, ehelyett jövőre jelenhet meg a MacBook Air teljesen áttervezett változata, amely az M2 chipre fog épülni. Jövőre számítani lehet az AirPods Pro vezeték nélküli fülhallgató második generációs készülékeinek a megjelenésére, melyeket várhatóan teljesen új dizájn jellemez majd. Ebbe a sorba fog illeszkedni a MacBook Air áttervezése is, amely a legnagyobb dizájnújítás lesz a 2010-es második MacBook Air-generáció piacra dobása óta.

Az idén bemutatott MacBook Pro modellekkel sikerült kijavítani a korábbi verziók hibáit és ezáltal a gyártó visszatért a régi minőségéhez. Jövőre jöhet egy új iPhone SE, egy Apple Silicon chipes nagyobb iMac, egy új iMac mini és számos új iPad Pro modell. A fejlesztési ütemterv alapján az Apple a jövőben is képes lesz az Intelénél nagyobb teljesítményű processzorok elkészítésére. A fejlesztések az okostelefonok piacán is érezhetők lesznek, hiszen az iPhone készülékek 2023-tól szintén 3 nanométeres gyártási eljárással készített chipekre fognak épülni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások