Egy darabig még maradhatnak a brit telefonfülkék

Egy darabig még maradhatnak a brit telefonfülkék

2021. november 12. 10:07, Péntek
Egyre több országban tűnnek el az utcai fülkék és a nyilvános készülékek.

A Svájci Szövetségi Tanács döntése értelmében a nyilvános telefonok már 2018-tól nem képezik a kötelező részét az egyetemes szolgáltatásnak. A Swisscom fokozatosan leszerelte a még üzemelő telefonfülkéket, amelyek azonban gyakran új feladatkörbe kerültek, például könyvcserélő vagy defibrillátor ponttá váltak. Csehországban januártól szintén megszüntették a nyilvános telefonfülkéket.

Most az Ofcom brit hivatal érdekes döntést hozott, ugyanis a kérdésben nem követte a többi ország példáját és nem nyugdíjazta a berendezések egy részét. A kiadott új irányelv értelmében az Egyesült Királyságban jelenleg még üzemelő kereken 5000 telefonfülke megmaradhat. A további működés feltételei között van, hogy a berendezés olyan területen legyen, amelyet a négy helyi mobilhálózat egyike sem fed le, vagy az elmúlt 12 hónapban legalább 53 hívást indítottak onnan a felhasználók, illetve, ha különleges körülmények indokolttá teszik a további üzemeltetését. Szintén tovább kell működniük azoknak a telefonfülkéknek, amelyek gyakori baleseti vagy öngyilkossági helyszínek közelében vannak.

Selina Cladha, az Ofcom képviselője hangsúlyozta, hogy a telefonfülkék segítséget jelenthetnek például akkor, ha egy gyermeknek vagy egy baleset érintettjének kell vészhelyzetben használnia azokat. Egyúttal felszerelnek új berendezéseket is, amelyek ingyenes WLAN-hozzáféréssel és töltőállomásokkal lesznek ellátva. A brit hivatal adatai alapján a szigetországbeli felnőttek 96 százalékának van már saját mobiltelefonja. A British Telecom éppen ezért azt vizsgálja, hogy a 21 000 érmés nyilvános telefon közül hányra van még valójában szükség.

Az Ofcom kimutatta, hogy 2020 májusáig 12 hónap alatt 5 millió beszélgetést bonyolítottak az emberek a telefonfülkékből, e hívások közül 150 000 volt vészhívás, míg 25 000 a gyerekeknek szóló segélyvonalakra érkezett. Az elmúlt években 6000 telefonfülkét alakítottak át, a többségükből könyvesszekrény vagy bankautomata lett. Emellett bizonyos telefonfülkéket defibrillátorok tárolására használnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások