Hamarosan elkészül a harmadik kínai hordozó

Hamarosan elkészül a harmadik kínai hordozó

2021. november 16. 18:04, Kedd
A flotta harmadik repülőgép-hordozója szépen alakul, ez hamarosan hadrendben állhat.

A kínai haditengerészet fokozatos bővüléséről mi is több alkalommal írtunk, bár a nyugati beszámolókban többnyire a hordozók számának (és méretének) növelése volt a fókuszban, hiszen ez adja meg az alapot a főbb tengeri kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséhez, ezzel együtt pedig a globális hatalom megteremtéséhez. Most a harmadik példány van soron, ez egyben a legfejlettebb változat lesz.

Meglehetősen hosszú idő telt el utolsó beszámolónk óta, amelyben arról írtunk, hogy az ázsiai óriás négy hordozóval zárkózna fel az amerikai riválishoz. Ez a szám persze önmagában még nem lesz elég, mint ahogy a hordozók mérete és kapacitása is elmarad a jóval nagyobb amerikai változatokétól, viszont a versenytárs fokozódó aggodalmát jól jelzi, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a munkálatokat. A napokban a Center for Strategic and International Studies (CSIS) közölte saját oldalán a frissnek mondható felvételeket, amelyek már komoly előrelépést mutatnak, hiszen a hajótesten korábban látott két méretes nyílás szeptember és október között eltűnt, ami arra utal, hogy a nagyobb belső komponenseket (hajtómű, erőforrás, stb.) már elhelyezték – igaz, a második nyílás még nem simul teljesen a testhez, vagyis ennek lezárása még várat magára.

A másik kiemelt részlet a katapultok állapota, a Type 003 ugyanis többek között éppen ezen a területen lépne előre nagyot. Az új Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery (CATOBAR) alkalmazásával nagyobb, több üzemanyagot és hasznos terhet cipelő repülők indíthatók el a fedélzetről, a kellemetlen környezeti hatások ellen alkalmazott ideiglenes borítás pedig azt jelzi számunkra, hogy két példányon most is dolgoznak a munkások, ez valószínűleg az utolsó simításokat jelenti, míg egy harmadik katapultot még nem fedtek le. Könnyen lehet, hogy néhány hónapra vagyunk csak a részletes tesztek elindulásától, jóllehet egy tavalyi Pentagon-jelentésben a hadrendben állítást még 2023-ra, illetve 2024-re vetítették előre.

Ez még mindig csak az első lépéseket jelenti, az amerikai haditengerészet ugyanis 11 hordozót vonultat fel, viszont az első Type 003 megjelenése abban segíthet, hogy a Kína által militarizált apró szigetecskéket jobban lefedhetik a saját védőernyővel.

Listázás a fórumban