Chipgyárakat épít a Texas Instruments és a TSMC

Chipgyárakat épít a Texas Instruments és a TSMC

2021. november 19. 11:08, Péntek
A cégek fel akarnak készülni a jövő kihívásaira.

A Texas Instruments (TI) sajtóközleményében bejelentette, hogy négy új chipgyártó létesítményt hoz létre és a projektbe akár 30 milliárd dollárt is kész befektetni. Az új üzemek ugyanakkor csak több esztendő múlva kezdhetik el a termelést, ezért a társaság a meglévő gyáraiba is beruház, illetve azok is fejlesztve lesznek.

Az ismertetett tervek alapján a TI két új létesítményt már jövőre felépít a texasi Sherman területén és emellett további két üzem létrehozását tervezi ugyanott, ha szükséges. A leendő gyárak várhatóan legkorábban 2025-től állíthatnak elő majd 300 nanométeres eljárással készített chipeket. Ez a jelenlegi chiphiány enyhítésére már túl késői időpont lesz, ezért a vállalat más elképzeléseket is bemutatott. Az RFAB1 és a közeljövőben befejezendő RFAB2 2022-től a jelenleginél több chipet fog szállítani, míg a nemrég a Microntól megvásárolt Lehiben lévő létesítmény csupán 2023-tól fog rendelkezésre állni. Mindez azt jelenti, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Texas Instruments minden esztendőben bővíteni tudja a chipgyártási kapacitását.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) sem pihen, 2024-re készülhet el az új japán gyáruk körülbelül 7 milliárd dollárért a Kyushu szigetén található Kumamotóban. Ezt a Sonyval közösen építik, de a japán kormány a beruházás 50 százalékát finanszírozza. A szükséges összeget a költségvetésben elkülönítették, erre Fumio Kishida miniszterelnök adott utasítást. A kormányzati segítség feltétele volt azonban, hogy az új létesítmény elsősorban a japán ügyfeleket lássa el és abban mindenekelőtt japánokat kell foglalkoztatni.

A TSMC most a sajtóközleményében jelentette be, hogy a projekt miatt újonnan alapított, Japan Advanced Semiconductor Manufacturing, Inc. (JASM) nevű leányvállalat 80 százalékban az ő tulajdonában lesz, míg a Sony tulajdonrésze kevesebb, mint 20 százalékot tesz majd ki. Az új üzem építése 2022-ben kezdődhet el és 2024-ig fog tartani. A gyárban 22 és 28 nanométeres gyártási eljárással készülhetnek majd a számos területen alkalmazható kis méretű chipek, mikrovezérlők és szenzorok. Az új létesítményben havonta akár 45 000 darab 300 mm-es szilíciumostyát készíthetnek majd és várhatóan 1500 ember fog dolgozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások