Európai cégek panaszolták be a Microsoftot

Európai cégek panaszolták be a Microsoftot

2021. november 30. 14:36, Kedd
A csoport a OneDrive és a Teams integrációja miatt támadta a szoftverfejlesztőt.

A Microsoft a Windows 10 és 11 operációs rendszerbe egyaránt beépítette a OneDrive, a Teams és számos más megoldását, ez azonban sok vállalatot zavar. A Nextcloud GmbH által vezetett koalíció ezért panasszal fordult az Európai Bizottsághoz és a Német Szövetségi Versenyhivatalhoz, mert úgy vélik, hogy ez a gyakorlat ellentétes a piaci versennyel.

A Nextcloud és a többi társaság azt sérelmezi, hogy a Microsoft a gyakorlatával arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megadják a személyes adataikat. Az adatátadás rendkívül sok területet érint, mivel a OneDrive mindenhol alkalmazásra kerül, ahol adatokat kell tárolni, míg a Teams a Windows 11 szerves részét képezi. A helyzet gyakorlatilag hasonlít az 1990-es évek végére, amikor a tengerentúli óriáscég az Internet Explorert integrálta a Windows operációs rendszereibe. Ez a gyakorlat korlátozta az emberek választási lehetőségeit és meggátolta a vetélytársakat, hogy konkurens szolgáltatásokat kínáljanak.

A Microsoft piaci részesedése Európában az elmúlt években 66 százalékra nőtt, miközben ezzel párhuzamosan a helyi vállalkozások piaci részesedése 26 százalékról 16 százalékra esett vissza. A fő problémát az jelenti, hogy a Microsoft egyre inkább bevonja az ökorendszerébe a felhasználókat és egyre több szolgáltatásával láncolja magához. Frank Karlitschek, a Nextcloud GmbH alapítója és vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság piaci versenyért felelős főigazgatósága pontosan az ilyen esetek miatt létezik, hiszen az a feladata, hogy megakadályozza a visszaéléseket és a piaci versennyel ellentétes folyamatokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások