Pekingben épül fel a Xiaomi autógyára

Pekingben épül fel a Xiaomi autógyára

2021. december 3. 09:47, Péntek
A sorozatgyártást lehetővé tévő üzem két szakaszban épül majd fel.

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az eddig leginkább okostelefon-gyártóként tevékenykedő Xiaomi a tervek szerint 2024-ben dobná piacra saját elektromos autóját, amihez azonban a saját üzem felépítésére is szükség lesz. Ez utóbbival kapcsolatban most árultak el további részleteket, a helyszín már biztosnak tűnik.

A helyi fejlesztésekért felelős kormányzati ügynökség, a Beijing E-Town, tette közzé a napokban saját WeChat-hírfolyamában, hogy a gyártó Pekingben építi majd fel üzemét, amely évente mintegy 300 ezer elektromos autót állíthat majd elő. A bejegyzésből megtudjuk, hogy a cég a Beijing Economic and Technological Development Zone területén belül építi fel a gyártósort, amely két szakaszban készül majd el, bár ez utóbbival kapcsolatban még nem árultak el pontos részleteket. Azt tudjuk, hogy komoly összeget szánnak a folyamatra, márciusban ugyanis egy 10 milliárd dolláros terv létezéséről beszéltek, bár ezt a hatalmas összeget egy teljes évtized alatt költenék csak el.

A házon belüli tervek a jelek szerint szépen alakulnak, amíg ugyanis tavasszal pusztán a terv létezését árulták el, augusztusban már be is jegyezték az elektromobilitás területére fókuszáló új divíziót, októberben pedig a fenti, 2024-es dátumot közölték a nagyközönséggel. Az még egyelőre kérdéses, hogy milyen esélyekkel szállnak majd harcba, hiszen olyan cégek meglévő előnyét kell majd ledolgozniuk, mint a Tesla és az Xpeng, viszont amennyiben sikerül megismételniük az okostelefonok szegmensében megtett lépéseket (amelyekben nagy szerepe volt az alacsonyabb piaci áraknak, az alulról történő építkezésnek), könnyen lehet, hogy ezen a területen is jelentős szereplővé válnak majd.

Ahogy említettük, a tulajdonképpeni indulástól még évekre vagyunk, ebben nyilván a nyugati országokkal ápolt viszonynak, ezen kapcsolat alakulásának is szerepe lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások