Gyomel­távolító robotot fejlesztettek ki

Gyomel­távolító robotot fejlesztettek ki

2021. december 6. 23:42, Hétfő
A gép olcsón, megbízható és környezetbarát módon végzi el a feladatot.

A Fraunhofer Társaság kutatói által megalkotott megoldás képes a gyomnövényeket teljesen automatikusan eltávolítani. Az AMU-Bot nevű mobil robotrendszer optikai szenzorok segítségével navigál és az érintett növényeket mechanikus úton, vagyis vegyi anyagok felhasználása nélkül távolítja el. A gyomnövények azért károsak, mert az ember számára hasznos növényektől elveszik a fényt, a vizet és a tápanyagokat. Kézi eltávolításuk intenzív, fárasztó és hosszadalmas folyamat, de a kifejlesztett géppel megbízható és környezetbarát módon, ráadásul olcsón elvégezhető.

Az AMU-Bot elhalad az egyes sorok között és a felszerelt pengékkel eltávolítja a gyomnövényeket. A pengék működési magassága állítható. A sor végén a robot megfordul és automatikusan a következő sorban kezd el dolgozni. Az AMU-Bot egyelőre nem képes az egyes növényeket megkülönböztetni, csupán típus szerint tudja csoportosítani azokat.


A Kevin Bregler által vezetett projektcsoport a navigációra optikai szenzorokat és Lidar (Light Detection and Ranging) szkennereket alkalmaz. A robot a működése közben folyamatosan lézerimpulzusokat bocsát ki, amelyeket a környékén lévő tárgyak visszavernek. Így elkészíthető a környezet 3D-térképe. A rendszer ezt használja fel a saját, valamint a növények és a fák pozíciójának a felismerésére.

A kutatók emellett egy átfogó ökorendszert is létre akarnak hozni Cognitive Agriculture (COGNAC) néven, amely a digitális szolgáltatások és adatok hálózatba kötésén alapul majd, s ötvözné azokat az intelligens szenzorokkal és a robotikával. A COGNAC a tervek szerint lehetővé teheti a mezőgazdaság erőforrás-kímélő és környezetbarát automatizálását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások