A csökkenő születésszám fenyegeti az emberi civilizációt

A csökkenő születésszám fenyegeti az emberi civilizációt

2021. december 8. 17:32, Szerda
Legalábbis Elon Musk szerint. Az afrikai népességrobbanás mintha nem érdekelné az üzletembert.

Az üzletember a The Wall Street Journal által rendezett CEO Council nevű éves rendezvény meghívott vendége volt és számos témában véleményt nyilvánított. Az első és a legfontosabb gondolata az volt, hogy jelenleg a Földön nincs elegendő ember és a folyamatosan csökkenő születésszám az emberi civilizációt fenyegeti. A menedzser hozzátette, hogy sokan, intelligens személyek is azt gondolják, hogy túl sok ember él a bolygón és a lakosság növekedése ellenőrzésen kívülre került. De ennek pont az ellenkezője a helyzet, elég csak megnézni a számokat. Amennyiben nem születik több gyermek, akkor a civilizáció darabjaira törik. "Kérem, emlékezzenek majd a szavaimra" - hangsúlyozta Elon Musk.

Az üzletember a fenti gondolatokkal válaszolt arra a kérdésre, hogy az úgynevezett Tesla-Bot valaha is képes lesz-e kiváltani az emberi munkaerőt. A Tesla-Bot egy humanoid robot, amelyet a Tesla Motors az autóiban alkalmazott mesterséges intelligenciával akar kifejleszteni. A gép képes lesz akár 20 kilogramm súlyt is felemelni és legfeljebb 8 kilométer/órás sebességgel mozogni. A menedzser ugyanakkor kifejtette, hogy a Tesla-Bot idővel az emberi munkavégzés általános helyettesítője lehet és ezáltal segíthet mérsékelni a - részben a csökkenő születésszámok miatt is megjelenő - munkaerőhiányt.

Musk számos más felmerült kérdésre, illetve témára is reagált. Az öregedéssel kapcsolatban például azt mondta: úgy gondolja, hogy fontos az embereknek az, hogy meghaljanak. Amennyiben örökké élhetnének, akkor egy nagyon megcsontosodott társadalommá válhatnánk, amelyben az új ötletek nem lehetnének sikeresek. Persze nem akart viccelni az öregedéssel, ezt azért emelte ki, mert korábban úgy nyilatkozott, hogy minden 70 évesnél idősebb személynek vissza kellene vonulnia a politikától és a döntéshozataltól. Most azt nyilatkozta, hogy csupán arra próbált meg rávilágítani, hogy ha az embereknek nagyon fontos pozícióik vannak és az országaik számára létfontosságú döntéseket kell hozniuk, akkor megfelelő kognitív képességekkel kell rendelkezniük, hiszen az egész állam tőlük függ. És ha minimum korkövetelmény van, akkor maximumnak is lennie kellene.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások