Titkos megállapodást kötött 2016-ban Kínával az Apple

Titkos megállapodást kötött 2016-ban Kínával az Apple

2021. december 10. 17:40, Péntek
Rengeteg pénzt kerestek, és be akarták biztosítani, hogy nem tiltják ki őket az országból. Az egyezséget a két fél eddig nem ismerte el.

A The Information szivárogtatta ki azt az információt, hogy az Apple 2016-ban egy öt esztendőre szóló titkos megállapodást kötött a kínai kormánnyal. Tim Cook, a kaliforniai konszern vezetője személyesen lobbizott az ázsiai országban a szerződés megkötése mellett.

2016-ban a pekingi kabinet meglehetősen gyanakvóan méregette az Apple-t, ami miatt az óriáscég megpróbálta kínai felet egy együttműködésről meggyőzni. Ez azért sem volt véletlen, mert az Apple Kínát globális viszonylatban az egyik legerősebb növekvő piacnak tekintette, ezért - érthetően - érdekelt volt egy a kockázatokat kiküszöbölő egyezmény megkötésében. A megállapodást Tim Cook 2016-ban személyesen írta alá. Az amerikai társaság gazdasági és technológiai infrastrukturális beruházásokat ígért az ázsiai államnak, valamint munkaerő-képzési segítséget, de Peking aggódott a kapcsolódó esetleges szabályozási intézkedések miatt. Az öt évre szóló szerződés teljes értékét 275 milliárd dollárra becsülik.

Az Apple többek között megígérte, hogy növelni fogja a termékei gyártásába bevont kínai beszállítók számát. Az egyik ilyen beszállító lett például a Foxconn. Szintén fontos kikötés volt, hogy az amerikai vállalat szorosabban működjön együtt a kínai partnerekkel. Az Apple kötelezettséget vállalt arra is, hogy minden esetben a kínai törvényekhez és szabályokhoz tartja magát. Kína cserébe azt vállalta, hogy megadja "a szükséges támogatást és segítséget" a vállalatnak. Az egyezményről eddig semmit sem lehetett tudni, azonban most kiderült, hogy a megállapodásnak volt egy pontja, amelynek értelmében az idén automatikusan meghosszabbodik és az új lejárati időpontja jövő május.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások