Új akkumulátor-technológiát jelentett be a Xiaomi

Új akkumulátor-technológiát jelentett be a Xiaomi

2021. december 13. 22:35, Hétfő
A fejlesztés olcsó és jelentős mértékben növelheti az energiatárolók kapacitását.

A Xiaomi a Weibo közösségi platformon nyilvánosságra hozott bejegyzésében jelentette be az új akkumulátor-technológiáját, amely már a jövő esztendő második felétől megjelenhet a sorozatgyártású készülékekben. Az India Today és a XDA-Developers rámutatott, hogy a High-Silicon Lithium nevű fejlesztés lehetővé teszi a szilíciummennyiség háromszorosára növelését a mostani hagyományos lítiumion-akkumulátorokban lévő mennyiséghez képest.

A maximális biztonságról egy különleges chip gondoskodik, az akadályozza meg a túlfeszültség létrejöttét. A szakemberek egy új csomagolási technológiát is alkalmaztak, amely a korábbinál sokkal kisebb, ezáltal pedig kevesebb helyet foglaló vezérlők használatára épít. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy azonos méretek mellett az akkumulátorok energiatároló kapacitása kereken 10 százalékkal növekedhet. Így egy eddigi 4000 mAh-s akkumulátor helyett egy 4400 mAh-s energiatároló készíthető anélkül, hogy a méreteken változtatni kellene.

A Xiaomi közölte, hogy a tesztadatai alapján az akkumulátorok üzemideje akár 100 perccel is meghosszabbítható. A hatásfok is javítható még és az így legyártott akkumulátorok jobban újrahasznosíthatók. Egy a külső oldalon elhelyezett grafénréteg segít a jobb hőelvezetésben és ezáltal a hatékonyabb gyorstöltésben. A kínai cég egy olyan chipet is integrált az energiatárolókba, amely intelligens módon kezeli a töltési folyamatot, hogy a hőtermelést az előzetesen megadott paramétereken tartsa és meghosszabbítsa az akkumulátor élettartamát. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy az új energiatárolók hányszor tölthetők újra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások