A Steam Deck szoftverét kalapálja a Valve

A Steam Deck szoftverét kalapálja a Valve

2021. december 17. 19:55, Péntek
A változtatások révén a méret alaposan lecsökken, de ezekből a hardverre is következtethetünk.

A Valve saját kézikonzolja kapcsán nemrég olvashattunk arról, hogy annak hivatalos megjelenése februárra csúszik, ami szomorú hír volt azoknak, akik még a nyár folyamán foglaltak le egy-egy példányt, az év végi debütálásra számítva. Most a szoftver friss verzióját tették közzé, amely néhány érdekes módosítással futott be.

A SteamOS image 20211120.2 a külsős bejegyzések alapján elsősorban a szoftver méretével nyűgözhet le minket, hiszen ez 24 GB-ról egészen 10 GB-ra csökkent, vagyis sikerült komoly mértékű optimalizációt végrehajtani. A lépés mindenképpen kedvező, hiszen ennek révén a 64 GB-os változaton több mint 50 GB áll majd rendelkezésre a játékok számára, emellett azonban több másik részletet is megemlítenek, amelyek legalább ennyire érdekesek lehetnek a felhasználóknak. Az érintőképernyő megbízhatósága nagyban javul, a HDMI-kimenetnél sem lesznek különösebb gondjaink, eközben a WiFi teljesítménye is megugrik, a BIOS-ból pedig a jelek szerint két eltérő változat lesz, amelyek a Samsung által leszállított memória mellett a Microntól érkező modulokat is megfelelő módon kezelnék.

A kernel-meghajtókat szintén frissítették, ezzel a hangzás, valamint a grafikus vezérlő terén látható szintet is megemelik, a felhasználói kezelőfelületen pedig ugyanúgy igyekeznek javítani, hogy a gyűjteményeket, a kontroller konfigurációját, valamint a különböző hanghatásokat jobban kezeljék. A nagy előrelépés persze a Steam OS 3.0 lesz majd, amely többek között a Big Picture Mode funkció, valamint a kézikonzol és a hagyományos asztali gépek közötti jobb átmenetet révén biztosítana nagyobb kényelmet számunkra, a hardver tekintetében azonban még annyit szintén megjegyeznek, hogy mindegyik példány 16 GB LPDDR5-memóriával jelenik meg, ezen a területen tehát csak a beszállító kapcsán lesz eltérés, a méret marad azonos.

A remények szerint februárban valóban eljön a hivatalos megjelenés, erről mi is beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások