Számos eszközre jöhet ingyen a H.265 kodek

Számos eszközre jöhet ingyen a H.265 kodek

2021. december 27. 15:47, Hétfő
Mindez a Microsoft döntésének köszönhetően valósulhat meg.

Az Access Advance nevű független licencszervezet bejelentette, hogy a Microsoft belépett a HEVC Advance Patent Pool nevű csoportjába. A döntésnek köszönhetően a redmondi konszern minden fontos H.265-szabadalmat elérhetővé tett a csoport tagjai számára, miközben ezzel párhuzamosan hozzáférést szerzett ahhoz a több mint 16 500 szabadalomhoz, amelyek a HEVC szabvány integrálásához szükségesek.

Az óriáscég lépése miatt a jövőben nagyon sok készüléken jelenhet meg ingyenesen a videokodek. Peter Moller, az Access Advance vezetője üdvözölte a Microsoft döntését és a vállalatot az innováció területén vezetőnek, valamint a világ egyik legelismertebb társaságának nevezte. Moller hozzátette, hogy a Microsoft lépése is azt mutatja, hogy a Patent Pool milyen értékét képvisel az ipar számára.

A H.265 (HEVC) előnye, hogy sokkal jobb tömörítési ráták elérését teszi lehetővé, mint más szabványok. A minőség romlása nélkül akár 50 százalékos mérettömörítés is megvalósítható. A szabvánnyal kapcsolatos licenceket az Access Advance kezeli. Azáltal, hogy a Microsoft a szervezet, illetve a Patent Pool csoport tagja lett, egyszerre vált licencelfogadóvá és licencadóvá.

A társaság egyébként jelenleg a Windows különböző verzióiban a Microsoft Store nevű boltján keresztül árulja 99 centért a HEVC bővítményt a felhasználóknak, azonban könnyen előfordulhat, hogy azért fog harcba szállni, hogy a szabványt integrálhassa az operációs rendszereibe és ingyen kínálhassa számos Windowst futtató eszközön.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások