Itt vannak az Intel új noteszgépes chipjei

Itt vannak az Intel új noteszgépes chipjei

2022. január 5. 10:21, Szerda
A cég szerint az eddigi leggyorsabb ilyen processzort dobják piacra, ám az AMD sem pihen.

Az Intel háza táján nem is olyan régen az olcsóbb chipsetek várható felbukkanásáról jelent meg hír, most pedig a CES alatt követte ezt a hivatalos bejelentések sorozata, amelyek közül számunkra a friss noteszgépes chipek sorozata a legérdekesebb. Állításuk szerint megdöntik az eddigi rekordot, ám eközben az AMD is lerántotta a leplet új fejlesztéseiről.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a sorrendben 12. generációs noteszgépes Core-processzorok, azok családja jelenik hamarosan meg, mégpedig az ezen a területen korábban nem látott, kimagasló teljesítménnyel. Ez persze a sorozat legerősebb tagjára vonatkozik, amely a Core i9-12900HK típusjelzést kapta meg, a cég azonban kiemeli, hogy minden egyes példánynál megfelelő módon ötvözik a teljesítményre kihegyezett P-, valamint az energiahatékonyságot szem előtt tartó E-magokat, ezeket ugyanis az Intel Thread Director segítségével prioritizálják. Ennek révén mind az egyszálas, mind pedig az egyszerre több szálat alkalmazó feladatoknál sikerül komoly előrelépést elérni, legalábbis a cég korábbi generációihoz képest.

A most bemutatkozó, 12. generációs H-chipek az Intel 7 névre keresztelt gyártástechnológián alapulnak, amely azonban nem jelenti a 7 nanométeres csíkszélesség bevezetését, a gyártó ugyanis némileg megtévesztő neveket alkalmaz ezen a téren, az új eljárás marad a 10 nanométernél. Az órajelek kereken 5 GHz-ig húzhatók, a chipek összesen 14 maggal (6 P- és 8 E-egység), valamint 20 szállal futnak be, ami a játékoknál akár 28 százalékos javulást eredményezhet a Core i9-11980HK típushoz képest. Mind az LPDDR5/DDR5, mind pedig az LPDDR4/DDR4 memóriamodulok támogatása megoldott, a WiFi-6E (Gig+) szabvány kezelése pedig azt jelenti, hogy komolyabb interferencia nélkül a leggyorsabb csatornák esetében háromszor gyorsabb átviteli sebességet érhetünk el.

Az AMD természetesen szintén bemutatta saját megoldásait, arról a napokban mi is írtunk, hogy közvetlenül a rendezvény előtt már felvillantak az új chipek. A várakozásoknak megfelelően bemutatkozott az első, immár 3D-eljárással készült Ryzen 7 5800X3D típus, emellett azonban felsorolták a Zen 4 főbb jellemzőit is, ez az új architektúra pedig már 5 nanométeres csíkszélességre és a Socket AM5 foglalatra épül. Több mint 30 eltérő Ryzen 6000-chipre számíthatunk, valamikor az év második felében, később ismertetendő jellemzőkkel és árakon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások