Amikor az aranyhalak vezetik az autót

Amikor az aranyhalak vezetik az autót

2022. február 16. 23:27, Szerda
Vajon egy hal képes-e irányítani egy kerekes járművet?

A Ben Gurion Egyetem munkatársai arra vettek rá aranyhalakat, hogy egy a megszokott környezetükön kívül található járművet irányítsanak. A projekt célja az volt, hogy kiderítsék: az állatok veleszületett navigációs képességei csak a természetes élőhelyükre korlátozódnak-e vagy univerzálisan alkalmazhatók. A szakemberek a Behavioral Brain Research hasábjain megjelentetett anyagukban azt taglalják, hogy ahhoz, hogy erre a kérdésre választ lehessen kapni, az adott élőlényt egy másik környezetébe kell helyezni és rá kell venni, hogy ott bizonyos feladatokat - ebben az esetben navigációsat - oldjon meg.

A kutatócsapat az általa megalkotott gépet hal által vezérelt járműnek (FOV) nevezte el. A FOV gyakorlatilag egy kerekekkel ellátott akvárium, amelyet optikai és lézerszenzorokkal láttak el, s egy Raspberry Pi 3B+ miniatűr számítógép vezérel. Az irányítás egy kamera segítségével történt, a készüléket egy az akváriumból kiemelkedő árbócon helyezték el. Amint az aranyhal az akvárium falához közelített és kifelé nézett, a kamera azonnal továbbította ezt az információt a vezérlésért felelős algoritmusnak, amely a megfelelő irányba navigálta a járművet. A felszerelt LiDAR-szenzor eközben folyamatosan a környezetet figyelte és mindig időben megállapította a FOV-ot, mielőtt az elérte volna a 4x3 méteres tesztterület határait.


Shachar Givon és kollégái hat aranyhalat vontak be a tesztbe. Az órákra háromszor egy héten került sor és az egyes, egyenként fél órán át tartó próbák között mindig két nap telt el. Amint a jármű megérkezett a céljához az aranyhalak jutalmat kaptak. A tudósok gyorsan szembesültek azzal, hogy a halak pontosan tudták, hol van az elérendő célpontjuk. A teszthalak idővel egyre jobbak lettek és arra is képesek voltak, hogy akkor is elérjék a céljukat, ha akadályba ütköztek. Amennyiben a szakemberek több célt adtak meg, a halak akkor is az elsődleges célt közelítették meg - akár különböző szögekből is.

Givon hangsúlyozta, hogy végül két fontos megállapítást tettek. Az egyik az volt, hogy a navigációs képesség univerzális és nem függ a környezettől, míg a másik, hogy az aranyhalaknak kognitív képességeik vannak, amikor egy összetett feladatot kell egy olyan környezetben megoldaniuk, amely teljes mértékben eltér attól a környezettől, amelyben kifejlődtek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások