Egyre valószínűbb az UltraRAM megvalósítása

Egyre valószínűbb az UltraRAM megvalósítása

2022. január 13. 22:51, Csütörtök
Az új technológia az adattárolók és a RAM-ok előnyeit ötvözné.

A Lancasteri Egyetem tudósai áttörést értek el és egy lépéssel közelebb kerültek az úgynevezett UltraRAM kifejlesztéséhez. Az új megoldással egyetlen egységben egyesítenék az adattárolókat és a RAM-okat. Az elképzelés már régóta létezik, de eddig a szakemberek még nem jutottak ennyire közel a megvalósításához.

Az egyetem kutatócsoportja közölte, hogy az UltraRAM egy olyan technológia, amely ötvözi az adattárolók stabilitását a RAM-ok nagy sebességével és energiahatékonyságával. Az UltraRAM új generációs adattárolókat jelentene, amelyek képesek az információkat hosszú távon is megőrizni, mégis elég gyorsak ahhoz, hogy kiváltsák a RAM-okat.

A gyártás során többek között indium-arzenidet, úgynevezett kvantum-edényeket és alumínium-antimonid alkalmaznának. A kvantum-edények rendkívül vékony rétegek, amelyekben a részecskék sem felfelé, sem lefelé nem tudnak mozogni, de hosszanti irányba és átlósan igen. A technológia segítségével az UltraRAM minden számítástechnikai eszköz esetében a mostani megoldásokhoz képest olcsóbban és gyorsabban lesz előállítható. Amennyiben az UltraRAM megvalósul, akkor az azt fogja jelenteni, hogy a RAM-modulokat és az SSD-t vagy a HDD-t nem kell külön megvásárolni, hanem csak egy bizonyos memóriamennyiséget, amely megfelel a követelményeknek.

A technológia esetében az esetleges műszaki problémák mellett a másik nagy akadályt a várhatóan magas ár jelentheti majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások