Közeledik a Microsoft IE 6 béta megjelenése

Közeledik a Microsoft IE 6 béta megjelenése

2001. március 2. 05:52, Péntek
[ZDNET] Miközben a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramjával kapcsolatos antitröszt perek a befejezésükhöz közelednek, az Explorer következő generációjának első publikus béta verziója hamarosan napvilágot lát majd.

Microsofthoz közeli források szerint a cégen belül a közelmúltban nagy tanakodás folyt azzal kapcsolatban, hogy az IE 6 megjelenjen-e különálló formában is, vagy pedig csak mint valamely Windows szerves részeként kerüljön majd piacra. A nemrégiben a Microsoft által megfellebbezett antitröszt ítéletet egyébként azért hozták meg az ügyben ítélkező bírák, mert szerintük a szoftveróriás tisztességtelenül viselkedett akkor, amikor a Windows operációs rendszerekbe már gyárilag integrálta saját internetes böngésző szoftverét.

A Microsoft az Internet Explorer 6-ból eddig még nem adott sem trial (próba), sem béta verziót. Úgynevezett "technikai" béta verziók ugyan napvilágot láttak már az IE 6-ból, de ezen szoftverek egyike sem volt széleskörű tesztelésre kibocsátott különálló program. A Windows "rajongók" oldala, vagyis az Active Win website most azonban leközölt egy olyan dokumentumot, mely szerint a Microsoft hamarosan kiadja az IE 6 különálló tesztverzióját, mely egészen pontosan az Internet Explorer Public Preview Beta 2 nevet fogja majd viselni.

Az IE 6 béta megjelenési időpontja egyelőre kérdéses, mint ahogy az is, hogy vajon mely Windows operációs rendszerek alatt lesz hajlandó működni. Egyesek tudni vélik, hogy az IE 6 bétának sem a "typical", sem a "full" installja nem fog működni Windows 2000 alatt. Ez sem pozitívum, mindenesetre még elfogadható dolog, az azonban, hogy az újgenerációs böngésző sem Windows 95, sem Windows NT 4.0, sem Windows 98, sem Windows XP béta alatt nem fog működni, már több, mint érdekes. Egyes források szerint a Windows NT tulajok a Service Pack 6a installálása után már használhatják majd az IE 6-ot. Nem tudni, hogy ez a magasfokú inkompatibilitás csak a szoftver béta állapotának tudható-e be, vagy a végleges verzió is hasonló tulajdonságokkal fog majd rendelkezni. Sebaj, legalább a Windows Milleniumot használók megnyugodhatnak, hogy nem lesz gondjuk az IE 6-tal, bár azért szerintem még ezt se kiabáljuk el.

Az IE 6 és a Windows XP végleges verziója egyébként várhatóan még 2001 vége előtt megjelenik majd. Egyes források szerint az IE 6 béta verziója február 28-án jelent volna meg, de mint azt mindenki tapasztalhatta, a szoftver nem jelent meg az említett napon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások