Hamarosan tartalomszűrés a Napsteren

Hamarosan tartalomszűrés a Napsteren

2001. március 6. 12:22, Kedd
[IDG] A Napster zenefájl-csere szolgáltatásának felhasználói továbbra is letölthetik a Metallica-hoz és Dr. Dre-hez hasonló előadók zeneszámait, akik a szolgáltatás ellen szót emeltek. A felhasználók napjai azonban már meg vannak számlálva, a szűrő hamarosan felkerül.

A Napster szolgáltatásának szűrésével azt szeretné elérni, hogy a felhasználók a másolásvédett zenéket ne tudják megosztani egymás között. A szolgáltatásnak így túl sok értelme nem lesz a felhasználók számára, mivel szinte alig van olyan profi zene, amelyet jogszerűen lehetne másolni.

A társaság azonban nem tud mit tenni, mivel a RIAA (Record Industry Association of America) beperelte őket a szolgáltatás miatt, ami a RIAA tagjai és számos előadó szerint dollár tízmilliárdokban mérhető károkat okozott az iparnak. A Napster igen rossz helyzetben van, mivel a napokban megszülető ítélet következtében valószínűsíthetőleg végleg le kell majd állítani a szolgáltatást.

A Napster mintegy utolsó mentőövként jelentette be pénteken, hogy szűrőt épít szolgáltatása köré, reménykedve abban, hogy a bírót ez majd jobb belátásra bírja. "A Napster három napon belül készen fog állni a szolgáltatás szűrésére" - áll a cég weboldalán. A Napsternek keddre, de legkésőbb szerdára el kell tűntetnie az összes másolásvédelem alatt álló zenét a keresési indexéből, és még ez sem jelent semmi biztosat a Napster számára azon túl, hogy a szolgáltatás így használhatatlan lesz.

Amennyiben a Napster a szerverén lévő keresési indexből kitörli a másolásvédelem alatt álló fájlokat, akkor azok elérhetetlenné válnak, mivel a felhasználók ebből az indexből találják meg az álataluk keresett számokat. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bíróság nem rendeli el a szolgáltatás azonnali és végleges leállítását.
A Napster vezetőinek elmondása szerint a szűrés megvalósítása igen nehéz feladat volt, amelyen már hetek óta szakadatlanul dolgoztak a programozók. A társaság reméli, hogy a bíróság jobb megoldásnak találja majd a szűrést, mint a szolgáltatás leállítását.

A Napster hamarosan elkészül az új fizetős szolgáltatásával, amelyet a Bertelsmann AG leányvállalatával, a BMG-vel közösen fog üzemeltetni. Az új szolgáltatás bizonyos tagsági díj ellenében jogszerűen teszi majd lehetővé a zenefájlok letöltését. Mi vár a Napsterre? Ezt egyelőre nem tudni. Marilyn Hall Paten bíró nem közölte, hogy változtatni fog-e az ítéleten a Napster napokban bevezetendő szűrője miatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások