Leállnak az orosz chipszállítások

Leállnak az orosz chipszállítások

2022. február 28. 09:49, Hétfő
Az Intel és az AMD felfüggeszti egyes típusok leszállítását, de a lépéshez a TSMC is csatlakozik.

Az orosz-ukrán fejlemények kapcsán legutóbb ingyenes telefonhívásokról, azok lehetőségéről számoltunk be, eközben azonban lassan megszületnek a nyugati államok által meghozott szankciók is, amelyeket az első hírekkel ellentétben nem hazánk, hanem Németország késleltetett. Most az Intel és az AMD hozta meg saját döntését, ennek pontos részletei azonban még szintén nem ismertek.

Az első jelentések alapján mindkét gyártó felfüggesztette saját chipjeinek oroszországi leszállítását, a döntés azonban nagy valószínűséggel azon fejlesztéseket érinti, amelyek kifejezetten katonai, illetve kettős (katonai és civil) alkalmazásra készültek, vagyis a végfelhasználóknak szánt, általunk jól ismert Ryzen- és Core-processzorok kimaradnak ebből. Rögtön felmerült azonban, hogy ideiglenesen minden szállítmányt lekapcsolnak, amíg az egyes cégek eldöntik, hogy pontosan mely típusokat vonják majd be a lépésbe, az első részleteket pedig már az orosz elektronikai cégek szövetsége is megerősítette, miközben a kínai IT-vállalatokat is értesítették a fejleményekről. Az amerikai illetékes hatóság további 49 orosz céggel bővítette ki az úgynevezett Entity List friss változatát, ezzel az érintettek nem juthatnak hozzá újabb chipekhez, ami hasonló a Huawei ellen korábban meghozott lépéshez, ezúttal azonban egy teljes ország van a célkeresztben.

További beszámolók szerint a TSMC is csatlakozik a lépésekhez, ami érzékenyen érinti az orosz fejlesztőket (lásd Baikal, MCST, Yadro, valamint STC Module), mivel az általuk kialakított chipeket a tajvani partner gyártja le. Ezzel a számukra hazai utánpótlás is elapadhat, ez viszont nem fogja érzékenyen érinteni a félvezetők globális piacát, mivel az ágazati statisztikák alapján az orosz megrendelések a teljes forgalom alig 0,1 százalékát teszik ki, a bővebb ICT-piacon pedig, amely egy 4,5 billió dolláros ágazat, nagyjából 50 milliárd dollárra rúg az ehhez kapcsolódó forgalom.

A mostani lépések várhatóan leginkább a szuperszámítógépek, a hálózati eszközök, illetve a kifejezetten a katonai célú fejlesztések területét érintik majd, meglátjuk, ez mekkora hatást fejt ki és meddig tart.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások