Új technológia teheti lehetővé a metaverzumot

Új technológia teheti lehetővé a metaverzumot

2022. március 1. 08:18, Kedd
A felhasználók érzékelhetik, amit a virtuális valóságban látnak, akár az egyes termékeket is. Az alkalmazási lehetőségek korlátlanok.

A haptikus visszajelzés számos termékben már most is megtalálható, köztük vannak az Apple iPhone készülékei és a technológiát ismerhetik a játékosok is. A lényege, hogy az érintőképernyő felületének fizikai működését és elsősorban a valódi fizikai gombok érzetét hivatott pótolni rezgések vagy hangok segítségével. Finoman érzékeltethet dolgokat, akár az esőcseppek fröccsenését vagy a robbanásokat és teljesen új érzékelési dimenziókat tesz lehetővé.

A haptikus visszajelzés egyik, ha nem a legfontosabb képviselője az Ultraleap nevű angol startup, amely számos kis méretű hangszórót épített be a táblagépébe. Az acoustic radiation force technológia ultrahang segítségével gondoskodik arról, hogy érintés nélkül lehessen érzékelni a virtuális felületeket és tárgyakat. A "megfogható internet" megvalósítása fontos lépés a metaverzum létrehozása felé. Az Ultraleap példáját számos vállalkozás követi. Az IKEA-nál már most is lehetőség van egy virtuális szoba felkeresésére, a H&M digitális öltözőkabint kínál individuális avatárképpel, míg a Nike, a Ralph Lauren és a Kaufland a virtuális valóságban lévő boltokkal kísérletezik.

Claudio Pacchierotti, a Francia Nemzeti Kutatóközpont haptikus visszajelzés kutatója ahhoz hasonlította a technológia által nyújtott érzést, mint ha valaki közvetlenül egy koncert hangszórója mellett foglalna helyett. Amikor egy zene túl hangos, akkor az ember a bőrén érzi. A jövőben lehetőség lesz arra, hogy a különböző dolgokat megérezzük a távolból, még azelőtt, hogy megvásárolnánk azokat.


A technológia lehetővé teszi az érintés nélküli vezérlést

Amennyiben a haptikus visszajelzéseket ötvözzük egy virtuális valóság szemüveggel, akkor egy nagyon meggyőző illúzióban lehet részünk. Orestis Georgiou, az Ultraleap kutatási és fejlesztési vezetője hangsúlyozta, hogy a szemüvegben lévő szenzorok érzékelik a kézmozdulatokat, míg a kiegészítővel összekötött táblagép képes az ultrahang hullámokkal létrehozni a megfelelő helyen a haptikus visszajelzést. Margot Racat, a Lyoni Egyetem digitális marketingkutatója rámutatott, hogy a technológia erősítheti a vásárlási szándékokat. A haptikus visszajelzés ezért is rendkívül érdekes a kereskedelem számára.

Pachierotti megerősítette, hogy a virtuális bevásárlások és játékok sokkal nagyobb érdeklődést válthatnak ki, ha az egyes objektumok nem csupán láthatók, hanem akár érezhetők is. A technológia ezért alapvető fontosságú a metaverzum számára. A szakember a haptikus visszajelzésre épülő alkalmazások megalkotásán dolgozik az Ultraleap, a Birminghami és a Delfti Egyetem munkatársaival közösen a H-Reality nevű projekt keretében. A csoport kapcsolatban áll a különböző kereskedőkkel, hogy az elkészített szoftverek gyakorlatilag azonnal tesztelhetők is legyenek.

Racat szerint a jelenlegi programok a végfelhasználói piacon még nem igazán használhatók, mert nem lettek megfelelően tesztelve. Tanulmányozni kell például, hogy a technológia nem terheli-e túl az emberi szervezetet és az is fontos, hogy a haptikus visszajelzés nagyon sok anyagnál esetében nem alkalmazható. Ugyanakkor a technológia különösen hatékony lehet a hologramokkal ötvözve. De a kutató azt mondta, hogy ettől még nagyon messze vagyunk.

Georgiou mindezt azzal egészítette ki, hogy az általuk kifejlesztett megoldás még nem képes érezhetővé tenni a kasmírt, a pamutot vagy a poliésztert. De intenzívebb vásárlási élmény ennek ellenére is biztosítható. Andreas Noll, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem munkatársa kifejtette, hogy a metaverzumban való játék még a fontosabb alkalmazási terület a haptikus visszajelzés számára. Egyre több virtuális szemüveg és audioeszköz érhető el, ami még hiányzik, az a tapintás lehetősége. Amennyiben az utóbbi is megvalósul, akkor a joystickok és a vezérlők eltűnhetnek.

A múzeumokban a látogatók megérinthetik a digitális alkotásokat, amelyek a képernyőn vagy hologramokként vannak előttük. Az önkiszolgáló terminálok is átláthatóbbak és könnyebben kezelhetők lehetnek. A műszerfalakon sok gombot szintén kiválthatnak a hologramok, amelyek csak akkor jelennek majd meg, ha az szükséges. Így a kezelés gyorsabbá és könnyebbé válhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások