40 ezer éves kultúra került elő Kínában

40 ezer éves kultúra került elő Kínában

2022. március 12. 19:57, Szombat
A lelőhely az okker használata miatt számít érdekesnek a régión belül.

Az ősrégi leletek felbukkanásáról időről-időre mi is beszámolunk, tavaly ősszel például arról írtunk, hogy az USA-ban 23 ezer éves lábnyomra bukkantak, eközben azonban több másik helyszínen kerültek elő emberi és állati maradványok. Kínában most egy 40 ezer éves kultúrát igyekeznek felmérni, az eddigi leletek alapján.

A Nature oldalán közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy a Pekingtől alig 150 km-re nyugatra található, a Xiamabei névre keresztelt lelőhelyen egy 39 és 41 ezer év közöttire becsült rétegből kerültek elő érdekes maradványok, amelyek nagy valószínűséggel a homo sapiens jelenlétét és tevékenységét mutatják meg nekünk, bár nem zárható ki, hogy valamely egyéb rokonunk, így például a neandervölgyi ember is megfordult ott. A 2,5 méter mélységben feltárt réteg 430 csontot tartalmaz, amelyek különböző emlősöktől származnak, legalább ilyen érdekes azonban az okker feldolgozására és annak használatára utaló bizonyítékok csoportja, mint ahogy egy csontból készült eszköz, illetve több száz, kőből készült apró eszköz és műalkotás sem elhanyagolható részlet.

Nagyon úgy tűnik, hogy a lakosok idővel elhagyták a területet, így az általuk használt eszközök az utolsó időszakot villantják fel. Az okker használata és feldolgozása ugyan nem számít nagy meglepetésnek, erre utaló jeleket korábban Ausztráliában 50 ezer évre, Afrikában és Európában pedig egészen 300 ezer évre visszamenőleg sikerült igazolni, viszont a távol-keleti régióban eddig 28 ezer éves volt a legrégebbi hasonló helyszín, az ezt megelőző időszakra vonatkozó bizonyítékok ott nagyon ritkák. Azt persze nem tudjuk pontosan, hogy az említett okkert milyen célokra használták, ezzel kapcsolatban felmerül a barlangrajzok, valamint a ragasztó előállításának lehetősége, a lakosok közelebbi meghatározásában pedig segíthet egy közeli, 110 km-re lévő, jóval fiatalabb helyszín, ahol modern emberi maradványok kerültek elő.

A kutatók a munka folytatását tervezik, ez ugyanis az emberi evolúció jobb, részletesebb megértésében is segíthet majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások