Emlősök százait nem ismerjük még

Emlősök százait nem ismerjük még

2022. április 6. 18:01, Szerda
Ezek valószínűleg kisebb méretű, leginkább az esőerdőkben élő állatok lehetnek.

Az emlősökről, azok fejlődéséről alkotott képünk folyamatosan módosul, nemrég például arról írtunk, hogy egy ősi emlős révén szerezhetünk még részletesebb tudást az egykori szuperkontinensről. Most egy új tanulmányban írnak arról, hogy több száz ismeretlen faj lehet még a bolygón, ezek beazonosítása ugyanis még várat magára.

Ebben a kategóriában jelen pillanatban több mint 4 ezer eltérő faj található meg, az adatbázis azonban folyamatosan bővül, még úgy is, hogy az újonnan beazonosított állatfajok közül nagyon kevés sorolható az emlősök közé. Az Ohio Állami Egyetem kutatói által most közzétett tanulmányban azonban arra világítanak rá, hogy több száz ilyen faj lephet még meg minket, a több millió génszekvencia részletes vizsgálatával, valamint a szuperszámítógépek és a gépi tanulás bevonásával elvégzett munka eredménye ugyanis erre utal. A pandémia miatt terepmunkától eltiltott hallgatók és professzorok ezen vizsgálatokkal töltötték a korábbi hónapokat, ők úgy vélik, hogy többnyire kisebb méretű, elsősorban az esőerdők nehezen elérhető részein élő állatokról lehet szó.


Az egyetem oldalán közzétett jelentésben példaként említenek meg egy 2018-as munkát, amelyben 5 eltérő denevérfajt különböztettek meg egymástól, bár ezekről korábban azt gondolták, hogy ugyanazon faj képviselői. Alaposan megnehezítette az akkori vizsgálatokat, hogy a külsőben semmilyen különbséget nem látni, viszont a génszekvenciák alapján olyan komoly eltérések regisztrálhatók, mint a modern ember és a csimpánz között. A potenciális jelöltek között olyan állatokat sorolnak fel, mint a denevér, a különféle rágcsálók, vakondokok és cickányok.

Jó eséllyel az emberek nagy része találkozott már ezen, pontosan meg nem határozott fajok képviselőivel, ezért is lenne szükség a további munkára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások