Megdőlt a legtávolabbi csillag rekordja

Megdőlt a legtávolabbi csillag rekordja

2022. április 11. 07:10, Hétfő
Egy sokkal régebbi példányt pillantottak most meg a Hubble segítségével.

A Hubble-űrteleszkóp kapcsán néhány hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy ismét elindult a tudományos munka, nem sokkal később pedig egy friss anyagban kötötték a csillagképződéshez a fekete lyukakat, szintén ezen eszközre támaszkodva. 2018-ban a legtávolabbi csillag részleteiről számolhattunk be, ez utóbbi rekord azonban most ismét megdőlt.

A NASA újabb közleménye szerint a kutatók most egy jóval régebbi és távolabbi példányt pillantottak meg, amely 12,9 milliárd évvel ezelőtt már jelen volt, ami komoly előrelépésnek számít, hiszen a korábbi rekord esetében az Univerzum már 4 milliárd éves volt, teljes korának tehát 30 százalékát elérte, miközben a friss jelölt esetében ez alig 7 százalék. A szakemberek először nem is akarták elhinni a meglepő eredményt, ilyen távolságban ugyanis a galaxisok is csupán elmosódott foltként jelennek meg, most azonban egy hatalmas klaszter, a WHL0137-08, segítségével sikerült a gravitációslencse-eljárással több ezerszeresére nagyítani a csillagot, ez tette lehetővé annak megpillantását.


A csapat tagjai egyelőre nem tudják, hogy kettőscsillagról van-e szó, ezt jelen pillanatban nem lehet meghatározni. Mindenképpen meg kellene azonban vizsgálni az Earendel névre keresztelt célpont összetételét, ez ugyanis még azelőtt jött létre, hogy a nehezebb elemek megjelentek volna a helyszínen, mivel azokat a méretesebb csillagok következő generációi termelték meg. Amennyiben sikerül visszaigazolni, hogy ez a példány valóban pusztán héliumból és hidrogénből áll, első alkalommal kapnánk bizonyítékot az úgynevezett Population III kategóriába tartozó csillagok egykori létezésére, amelyek nem sokkal az Ősrobbanás után keletkeztek.

A további vizsgálatokban a James Webb vehet majd részt, ezzel még részletesebben megismerhetjük a Napnál több milliószor fényesebb ősi csillagot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások