Új Compaq iPaq kéziszámítógép

Új Compaq iPaq kéziszámítógép

2001. március 8. 23:27, Csütörtök
[ZDNET] A kéziszámítógépek piacán az elmúlt időkben tapasztalható egyre nagyobb piaci verseny arra ösztönözte a Compaq Computert, hogy előálljon a sikeres Compaq iPaq kéziszámítógép egy a korábbiakénál nagyobb teljesítményű változatával.

Az új Compaq iPaq modell már 64 MB memóriával rendelkezik, mely ebben a kategóriában újdonságnak számít, hiszen a legtöbb kéziszámítógépet gyárilag csak 32 MB memóriával látják el. Kisebb teljesítményű társaitól eltérően az új Compaq iPaq már alapkiszerelésben el van látva egy vezeték nélküli hálózati kártyával, ezenkívül pedig olyan bővítőhellyel is rendelkezik, melybe egyszerre akár két különböző PC Card is behelyezhető.

"Az új Compaq iPaq-ot a tervezettnél egy kicsit korábban dobjuk piacra." - nyilatkozta ehéten a Compaq egyik vezetője, aki azt is elárulta, hogy az új eszköz hivatalos bemutatása körülbelül harminc napon belül várható. Compaq-os források szerint a legújabb Compaq iPaq ára még nincs véglegesítve, annyi azonban bizonyos, hogy valamivel drágább lesz a kisebb tudású iPaq-oknál. A mostani legnagyobb tudású, színes kijelzős Compaq iPaq-ok 499 dollárba (~150e Ft) kerülnek, így az újdonság várhatóan 600 dollár (~180e Ft) körüli áron lesz majd kapható.

A Compaq weboldalán olyan információk is megjelentek, melyek szerint a közeljövőben az iPaq-okhoz olyan kiegészítő eszközök is forgalomba kerülnek majd, melyek segítségével a Compaq kéziszámítógépek vállalati hálózatokhoz is könnyedén csatlakoztathatóak lesznek, vagy akár globális helymeghatározó berendezésekké (Global Positioning System, GPS) is átalakíthatóak lesznek.

A Compaq iPaq kéziszámítógépeken Microsoft Pocket PC operációs rendszer üzemel. A cég egyik legnagyobb konkurense a Palm cég, melynek kéziszámítógépein egy más felépítésű operációs rendszer, a Palm OS működik. Jelenleg egyébként ebben a piaci szegmensben egyértelműen a Palm OS-t használó kéziszámítógépek dominálnak, bár idén januárban már egyre több Microsoft Pocket PC-s eszközt adtak el. A PC Data piackutató cég szakértői szerint a Compaq az iPaq termékek révén januárban négyszázalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ami több mint a duplája a tavaly év végi Compaq részesedésnek, bár a Palm készülékek hatvanszázalékos piaci részesedéséhez képest ez még mindig elenyésző. A Compaq ugyancsak idén mutatta be a monokróm kijelzővel rendelkező iPaq-okat, melyek kedvezőbb áruk révén nagy sikereket arattak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások